Gál András Levente egy a témában tartott rendezvényen emlékeztetett arra, hogy jelenleg 66 ezer kormánytisztviselő áll a központi közigazgatás rendelkezésére.

A közigazgatási államtitkár a "Személyügyi központ szervezetfejlesztése és teljesítményértékelés" című eseményen az Államreform Operatív Programról (ÁROP) szólva azt hangoztatta: az egységes személyzeti igazgatást lehetővé tevő eszköz, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató Rendszer elengedhetetlen a modern közigazgatás fejlesztéséhez. Közölte, hogy ezt az eszközt, illetve adatbázist szinte valamennyi környező államban használják már.

Horváth Viktor, a KIM főosztályvezetője az ÁROP-ról szóló előadásában egyebek mellett arról beszélt: bizonyított tény, hogy a köztisztviselői létszám és a közigazgatás működési kiadásai között nincs statisztikai összefüggés, és ez nemcsak Magyarországra, hanem az EU összes országára nézve is igaz. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a köztisztviselői karban történő létszámcsökkentés nem jelenti automatikusan a közigazgatási kiadások csökkenését is.

A főosztályvezető arról is beszélt, hogy véleménye szerint a magyar közigazgatás teljesítménye mind nemzetközi összehasonlításban, mind pedig önmagához viszonyítva 2000 óta csökken. Közölte, hogy az elkövetkező három évben az ÁROP-nak kell elhoznia a fordulópontot ebben.

Úgy fogalmazott: ha nem tud az ÁROP a Magyary Programmal közösen fordulatot elérni a közigazgatás teljesítményében az elkövetkező egy-két évben, "akkor elég komoly problémák elé kell, hogy nézzen a közigazgatás".