A törvényjavaslat értelmében az ún. adórendszeren kívüli kereset meghatározásakor háztartási munkának számít a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás, a háztartásban szükséges javítási, állagmegóvási, felújítási munkák elvégzése.

Utóbbi, ha az egyébként is ebben a szakmában dolgozó végzi el, már nem számít háztartási munkának, azaz nem vonatkozik rá a kedvezményes szabályozás.

A tervezet kizárja, hogy ezt a formát alvállalkozók bújtatására vagy arra használják fel, hogy a megrendelő vagy közeli hozzátartozója üzletszerű tevékenységével összefüggő célt szolgálja a háztartási alkalmazott igénybevétele.

Az alkalmazónak a háztartási alkalmazott után havi ezer forintot kell fizetnie és havi - a munkavégzés megkezdése előtt teljesítendő - bejelentési kötelezettsége is van. Ha ezt elmulasztja, százezres bírságot kockáztat, ráadásul a munkavállalónak kifizetett pénzek után még adó- és járulékkötelezettsége is keletkezik. Adatokat - mindkét fél adóazonosítóját és a foglalkoztatott tb-számát - bejelenteni az ügyfélkapun, telefonon vagy sms-ben lehet.

Fontos tudni, hogy a kapott összegek után a kertész vagy a bébiszitternek nem keletkezik tb-ellátási jogosultsága.

A salátatörvény további elemeivel foglalkozó összefoglaló cikkünket itt találja.