Novák részt vett a ráckevei Szivárvány óvoda új épületrészének átadási ünnepségén. Az új épületrészben ötven pluszférőhelyet alakítottak ki 75 millió forintos állami támogatásból, amelyhez a ráckevei önkormányzat 20 milliót tett hozzá. A rendelkezésre álló pénzből eszközbeszerzésre is futotta. A város növekvő gyermeklétszáma miatt indokolttá vált óvodabővítés azért is fontos, mert az intézmény integrált nevelést valósít meg, bölcsőde és iskola közelében helyezkedik el, és jelentősen könnyíti a környéken lakó kisgyerekes családok életét.

Országos szinten a 380 ezer óvodai férőhelyre 320 ezer kisgyerek jut, tehát az igényeket bőven ki tudják elégíteni, csupán a területi elosztáson van még mit javítani, hogy helyben biztosítani lehessen a szükségletnek megfelelő igényt (jelenleg az érintett korosztályhoz tartozók több mint 99 százaléka jár óvodába) - mondta az államtitkár.

A közeljövőben a bölcsődei férőhelyek száma is nő a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután - egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően - mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást - hangsúlyozta Novák Katalin.