Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Rendkívül erős számokkal rukkolhat elő a Mol az első negyedévéről a héten, miután a bázishoz képest ötszörösére nőhetett a társaság nettó eredménye a tavalyihoz képest. A Napi Gazdaság konszenzusa szerint a Mol-csoport adózott nyeresége 101,3 milliárd forintra rúgott a január−márciusi időszakban, szemben a 19 milliárdos bázissal.

Az üzemi eredmény viszont nem nőtt ilyen mértékben. A 112,6 milliárd forintos normál tevékenységből származó profit ugyanis  mintegy 90 százalékkal lehet magasabb a tavalyi első negyedévben elértnél, mivel a nettó eredmény megugrásának egy jelentős részét a nem realizált pénzügyi eredmény okozza.

Ennek ellenére elég impozáns számokat tehet közzé a Mol, elsősorban a magas olajár miatt. Az előző évhez képest ugyanis 38 százalékkal emelkedett a kőolaj ára, míg az előző negyedévit is 22 százalékkal haladja meg. Mindez masszívan megmutatkozik a kitermelési üzletág eredményességén, amely az üzemi eredmény jelentős hányadát adja.

A 93 milliárd forintos első három havi teljesítmény elképesztően erős, hiszen tavaly még csak 60 milliárd forint volt ez az érték az első negyedévben. A kitermelés mennyisége Horvátországban, Szíriában és Pakisztánban nőhetett tovább, míg a magyar felhozatalnál folytatódhatott a visszaesés.

A finomítás esetében viszont nem javultak a marzsok, és az Ural/Brent árfolyam-különbözet sem volt igazán széles, amin a Mol sokat nyerhetett volna. (Ez egyébként áprilistól, vagyis a következő negyedév elejétől már tágult, ami kedvez a magyar olajcégnek.) A magas olajárak ráadásul az értékesítési számokra is rányomják bélyegüket. A társaság szempontjából előnyös ugyanakkor, hogy jelentős készletátértékelés várható ebben az üzletágban, ahogyan azt már az OMV esetében is láthattuk a múlt héten publikált gyorsjelentésében.

 

A Mol várható első negyedéves eredményszámai (milliárd forint)
2011. I. n.-év2010. I. n.-évVáltozás
várhatótényleges(százalék)
Üzemi eredmény*112,659,589,24
Kutatás-termelés92,852,277,78
Feldolgozás-kereskedelem25,9-3-
Gáz és energia16,825,3-33,60
Petrolkémia3,42,254,55
Nettó profit101,319433,16

*Az egyes üzletágak eredményére kevesebb elemzői várakozás állt rendelkezésre, ezért torzítanak kissé az adatok
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

 

Így a finomítás is profitot hozott az első negyedévben, az elemzői konszenzus szerint mintegy 26 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi minimális veszteséggel. Amennyiben azonban azt is figyelembe vesszük, hogy egyes elemzők szerint a készletátértékelés önmagában 30 milliárd forintot hozhatott, akkor ezen tétel nélkül még mindig veszteséges lenne az üzletág. A gázüzletág esetében az első negyedév hagyományosan erős, ami most is meglátszik majd a 17 milliárd forint körüli profiton.

A tavalyihoz képest kedvezőbb környezetben tevékenykedik a petrolkémiai üzletág is, amely az egy évvel korábbi veszteség után idén már várhatóan minimális nyereséggel járul hozzá a Mol-csoport eredményéhez. Mindezek alapján tehát nagyon jó számokkal jöhet elő a Mol, az elemzők azonban figyelmeztetnek arra, hogy azért ezt már jórészt beárazta a piac. Így a jövőben inkább az INA körüli hírek, illetve a pakisztáni, kurdisztáni kitermelésről jövő számokra figyelhetnek a befektetők, de nem ártana, ha Szíriában sem romlana a helyzet a Mol számára.