Százmilliárdos kiigazítás jön az idén

Csalóka a magyar gazdaság növekedése, azt a költségvetési lazítás és az uniós pénzek húzzák idén. A nagy koppanás 2016-ban jön a Költségvetési Felelősségi Intézet szerint. Idén az egyszeri hatások nélkül alig 0,4 százalék lenne a növekedés. Az igazán rossz hír az, hogy a költségvetésben hamarosan százmilliárdos kiigazításra lesz szükség.
Papp Zsolt, 2014. június 11. szerda, 10:53
Fotó: Napi.hu

A tanulmány a Haza és Haladás alapítvány felkérésére készült, a költségvetés technikai kivetítése. Az nem számol a költségvetési politika rövid távú változásaival, így például a reklámadóval sem - mondta Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) tanulmányát bemutatva. Szavai szerint a magyar makrokép ellentmondásos, mivel rövidtávú és egyszeri jelenségek számos területen - a növekedési és az inflációs folyamatokban egyaránt - felülírják a kövéptávú trendeket.

Erre az évre a KFI 2,7 százalékos GDP-növekedést vár, ami jövőre 1,1 százalékra fékeződik. Az elemzés szerint a költségvetési lazítás, a többlet költségvetési kereslet az idei növekedésből mintegy 1,7 százalékot magyaráz. A költségvetési lazítás azonban 2015-ben megszűnik, 2016-ban pedig enyhén fékezi a növekedést. A keresleti hatás becslését a költségvetés elsődleges - kamatkiadások nélkül számít - egyenlegének változásából becsülte meg a KFI.

Szintén jelentősen befolyásolja a gazdasági növekedés mértékét az, hogy az uniós pénzek lehívásának mélypontja 2016 -lesz. Tavaly a növekedéshez csaknem egy százalékpontot tett hozzá az EU-pénzek lehívása, azt idén ez 0,8 százalékra, 2015-ben 0,4 százalékra csökken. Mivel 2016-ban kifut a jelenlegi hétéves költségvetés, de még nem indul be az új programok támogatásának lehívása, így az uniós pénzek ideiglenes leállása miatt akár 0,8 százalékkal csökkenhet a potenciális növekedés.

Így nem meglepő módon 2016-ban a KFI csupán 0,8 százalékos GDP-növekedést vár, miközben az NGM 2,1 százalékos növekedéssel alakul. A tárca is számol a konvergenciaprogramban az uniós pénzek kifizetésnek jelentős lassulásával, sőt a beruházások csökkenésével - ennek ellenére is jelentős gazdasági növekedéssel számolnak 2016-ra.

Gyorsan nő az infláció

Az inflációs folyamatok is ellentmondásosak, hisz idén alig 0,4 százalék lesz a fogyasztói árak drágulása a KFI szerint, ám gyors növekedés után 2015 végére eléri a három százalékot. Ebben nagy az egyetértés, így számol az MNB és gyakorlatilag a kormány is - mondta Romhányi. Az idei alacsony áremelkedési ütem fő oka a rezsicsökkentés és az alacsony importált infláció.

Komoly kiigazítások kellenek

A KFI számításai szerint a jelenlegi költségvetési folyamatokat látva idén az államháztartás hiánya - beavatkozás nélkül - elérné a GDP 3,2 százalékát, a tervezett 2,7 százalékkal szemben, vagyis mintegy száz milliárd forintos kiigazításra lesz szükség az év végéig. Hasonló kiigazításra lehet szükség 2015-ben is és újabb problémák kerülnek elő 2016-ban.

Az államadósság nem csökkent, hanem emelkedik: az államadósság mértéke a tavalyi 79,2 GDP arányos mértéből idén decemberre 81 százalékára nőhet és a következő években sem várható csökkenés, sőt inkább lassú növekedés a technikai kivetítés szerint. Ha viszont ez bekövetkezik, akkor már akkár jövőre visszakerülhet Magyarország az unió túlzottdeficit-eljárása alá.

Az idei kockázatok között említi az anyag mobilfrekvenciák idénre tervezett értékesítését: a költségvetés 120 milliárdos bevétellel számol, ám a szakértői becslések szerint lényegesen kisebb lehet ennél a bevétel. További kockázatot jelent az alacsony infláció miatt elmaradó fogyasztási adóbevételek (mintegy 200 milliárdos a mínusz), ugyanakkor a családi és nyugdíjkiadásoknál mintegy 90 milliárd forintos spórolás látható az előzetes tervekhez képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

room_101, 2014.06.11 16:24

Narancsisztánban az az izgalmas, hogy sem a jelen, sem a jövő de még a múlt sem biztos. És az lesz a borzasztó, ha tényleg eljutunk a végén oda, hogy szeretjük a Nagy Testvért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.11 14:48

Kiigazítás.....kiigazítás.....hol hallottam már ezt a szót???
ÁÁÁÁÁÁ!!!!Igen!!!A második világháborúban használták,frontvonal kiigazítás,arcvonal rövidités.Soha nem vereség,ugyan,olyan nincs.Csak kiigazítás.Frontvonal kiigazítás.
No,itt se új adókat,megszorításokat jelent.Csak költségvetési kiigazítást.
Most már értitek????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.06.11 14:30

@matyi2010: te legalább nem vagy annyira hülye, hogy a gazdasági előrejelzést feleslegesnek, vagy akár veszélyesnek írd le.

talán van annyi eszed is, hogy megértsd, hogy birka-társaid miért így gondolkodnak... szerinted ilyen társadalmat érdemes építeni? ahol a kormányzati hókuszpókuszban hisznek az emberek a gazdasági mérőszámok helyett? szerinted hova vezet ez?

amit pedig a gazdasági előrejelzés mikéntjéről írsz, az önmagában igaz. lehet megrendelésre számokat hamisítani (más kérdés, hogy te nem is a nemzetgazdaság legfontosabb keretszámaival álltál elő, ezért gyanítom, nem igazán látod át ezeket az összefüggéseket...).

azonban az a szolgáltató, amelyikről ez kiderül teljesen hitelét (és piacát) veszti, ergo nem érdekük. kivéve, ha a megrendelő biztosítja működésüket évekre előre... vajon melyik gazdaságkutató intézet jut erről az eszedbe?

külön ironikus, hogy te egy olyan cikk alatt vonod kétségbe egy független intézmény gazdasági előrejelzést, amelynek a címe az, hogy 100 milliárdos kiigazításra kerülhet sor idén. pedig a kormány (1 hónapja még) azt állította, hogy ilyenre nem lesz szükség...

szóval talán eggyel több eszed van, mint hovzolinak... de te is azért beállhattál volna abba a bizonyos sorba még egyszer... :)

végül mi a véleményed a szegénység terjedéséről és mélyüléséről magyarországon? vajon szerinted ezek a számok is hamisak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.11 14:05

@kartacs: Ha Ön mongya, bizonjos....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2014.06.11 13:25

@Blama:

Az antinarancsisztán-rövidebben Antika-szörnyen művelt,nostradamus szindrómával is megáldott.

Szerintem már jó neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html