Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a rendőrség végül valamennyi ügyben megszüntette az eljárást, tanulságos a jelentés, amiben a felkért ügyvédi iroda a Papcsák Ferenc nevével fémjelezett előző zuglói városvezetés szerződéseit vette górcső alá.

A jelentés a XIV. kerület önkormányzata és polgármesteri hivatala által 2010 és 2014 között kötött szerződéseket tekintette át nem kevesebb, mint 117 oldalon. A dokumentum elsősorban azt vizsgálta, hogy a szerződések megfelelnek-e az önkormányzat érdekeinek és szabályszerűen teljesítették-e azokat.

A birtokunkba jutott dokumentumban nem kevesebb, mint 2101 szerződést és jognyilatkozatot világítottak át, s ennek alapján azt állapították meg, hogy Zugló "jelentős, több százmilliós nagyságrendű vagyonvesztést szenvedett el."

Az előző ciklusban az önkormányzat szép számmal olyan szerződéseket is kötött, amelyek az ügyvédi jelentés szerint legalábbis megkérdőjelezhetők. Többek között építőipari vállalatokkal, kereskedelmi cégekkel, de még sportegyesülettel, történetesen a Magyar Testgyakorlók Körével (MTK) is olyan üzletekbe ment bele, amelyek hátrányosak voltak a kerület számára.

De talán a legszembetűnőbb ügy a legtöbb zuglói polgárt érintő közétkeztetésé: a Hungast-Mecsek Kft. nettó 5 milliárd forintos üzlete. A cég úgy nyerte el a zuglói menzát, hogy vállalta három főzőkonyha felújítását fél éven belül. Ennek költségét a cég beépítette a menza árába, de vállalását végül nem teljesítette. A sajtóhírek szerint Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségi körébe tartozó Hungast-Mecsek Kft. így több százmillió forintot "nyelt le" - derül ki a jelentésből.

A jelek szerint mindez a legkevésbé sem zavarta a rendőrséget. A zuglói önkormányzat az ügyvédi jelentés alapján megtette a szükséges jogi lépéseket, a BRFK azonban különböző okok miatt, de valamennyi ügyben megszüntette az eljárást.

Varga Zsolt

A nyitókép forrása: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba.