Tavaly decemberben döntött a kormány, hogy 735 millió forinttal támogat egy nemzetközi sportversenyt a Magyar Kerékpáros Szövetségen keresztül. Ugyanakkor az erről szóló kormányhatározat azt nem részletezte, hogy milyen a "2024. évi olimpiai pályázathoz kapcsolódó kiemelt hazai rendezésű eseményre" adja a támogatást.

Azután is csak találgatni lehetett, hogy a múlt héten a Magyar Kerékpár Szövetség elnöke, Sándor Benedek, az Emberi Erőforrások Minisztériumától Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Oliver Pascal, a FISE World Series jogtulajdonosa közösen bejelentették, hogy a versenysorozat négy idei futama közül az egyiket Budapesten rendezik. A tájékoztatón ugyan nem hangzott el a támogatási összeg, de a Napi.hu kérdésére a tárca közölte valóban erre a versenyre megy el a 735 millió forintos támogatási összeg.

"A FISE Világkupa Sorozat azon túl, hogy hihetetlenül látványos extrém kerékpár verseny, egy igazi fesztivál is, ahol a fiataloktól kezdve a családokon át mindenki remekül érezheti magát. A FISE versenysorozat sportágai óriási népszerűségnek örvendenek világszerte a fiatal generációk körében, ami azt mutatja, hogy igény van az olyan új sportágakra, amelyek más célcsoportokat, a fiatalok újabb rétegeit nyerhetik meg a sportnak" - indokolta meg a lapuknak a projekt támogatását az Emmi, amely mellett a Fővárosi Önkormányzat is támogatja a programot.

A projektbe a kormány leginkább azért vágott bele, mert a 2020-as tokiói olimpián már bemutatkozik a BMX Freestyle versenyszám. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a sportszakági vezetők pedig remélik, hogy a 2024-es olimpián is műsoron marad a sportág. A műsorra tűzését az indokolta, hogy világszerte már milliók követik a hasonló versenyeket.

Az augusztus 15-19. között megrendezendő Városligeti világkupa futamon a BMX Freestyle lesz a középpontban. A FISE versenyén idén három további versenyszám is lesz: a BMX mellett megjelenik a roller, a gördeszka és a mountain bike is. Az eseményre 55 országból, több mint kétezer indulót várnak a profi, senior és amatőr kategóriákba.

Bár a világon valóban egyre népszerűbbek az extrém-kerékpársportok, Magyarországon mindeddig megmaradt rétegműfajnak. Némi felívelés viszont már látszik: a szakági jelentések szerint a hazai Mountain Bike Maratonokon rendre 1000 főnél többen indulnak, a gyerekversenyek pedig még népszerűbbek. Az eseményekre is egyre több néző kíváncsi. A BMX-sportág pedig annyira nem áll messze Magyarországtól, hogy hazánknak sikeres versenyzője is van: 2013-as kölni versenyen Kun Ádám világbajnok lett a flatland szakágban.

Idén négy országban rendeznek még FISE World Series versenyt: május végén a franciaországi Montpellierben, augusztusban Budapesten, szeptemberben a kanadai Edmontonban, majd novemberben a kínai Csengduban lesz futam. Külföldön óriási siker a bajnokság, több tízezer néző látogat ki az eseményekre. Az idei budapesti torna azért lehet népszerű, mert nyitónapja a Sziget Fesztivál végével esik egy időbe. Az eseményen a részvétel ingyenes.

Hasonlóan a kerékpár viadalhoz, a kormány több sporteseményt is támogatott az olimpia pályázat miatt. Például a Magyar Triatlon hasonló indoklással 350 millió forintot, a Rögbi Szövetség 454 millió forintot, a Magyar Íjász Szövetség 571 millió forintot kapott.

Az idén ezek mellett több nagy sportesemény is lesz Budapesten: júliusban rendezik a folyamatosan dráguló, már százmilliárdos bekerülési költség felett járó vizes világbajnokságot, de Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot is tartanak.