Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kötött segélyhitelekhez kapcsolódó állami támogatás költségvetési forrásinak fedezetére a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2011-ben 585,2 millió forint áll rendelkezésre kamattámogatások, valamint biztosítási díjak kifizetéséhez - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter összegzéséből, amelyet egy képviselői kérdésre válaszul készített a tárca.

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly még úgy volt, hogy ezt a keretet megduplázzák, de a költségvetés helyzete miatt maradt a 2010-es keret. Becsey Zsolt, külgazdasági államtitkár lapunknak úgy fogalmazott, hogy "ahol kötött segéllyel megjelenünk, olyanná válhat piaci alapon is a bizalom, hogy be tudnak jutni vagy ugyanazok a vállalatok, vagy hasonlók".

Jelenleg hat országgal kötött hét élő megállapodásból áll Magyarország kötött segélyhitelezés portfóliója. Ezen kívül három országgal (Indonézia, Kenya és Laosz) esetében van felajánlott hitelkeretek (összesen 104 millió dollár), a megállapodások kidolgozása folyik. Emellett öt országból érkezett kérelem, lehetséges felajánlások területei között a mezőgazdaság, halászati és szociális infrastruktúra fejlesztése, valamint orvosi berendezések szállítása, közvilágítás kiépítése és vízkezelés egyaránt szerepel, míg Ghánába például 18 millió euró értékben gyalogos hidak építése merült fel.

Mi az, hogy kötött segélyhitel?

A nemzetközileg szabályozott kötött segélyhitel a fogadó ország részére olyan kedvezményes kölcsönfelvételt jelent, amely a donor államból származó áruk és/vagy szolgáltatások vásárlásához kötött. Az ilyen hitelre való jogosultságot nemzetközi szabályok rögzítik, az egy főre jutó GNI-hez kötve. Magyarország 2003 óta alkalmazza ezt az állami támogatással nyújtható, kedvezményes hitelezési megoldást. Először a kormányzatoknak kell megállapodniuk, utána jöhet létre a hitelszerződés, majd a konkrét projekt kereskedelmi megállapodása.

1. Megvalósult projektek a Nyugat-Balkánon

A magyar és a montenegrói kormánya közötti 2005. november 22-i megállapodás keretében 13 éves futamidőre, 15 millió euró kötött segélyhitel felhasználásával a montenegrói fél által kiválasztott magyar vállalatok oktatási intézményeket létesíthettek Podgoricában. A KÉSZ Zrt. nyerte a négy podgoricai oktatási intézmény első két objektumának felépítésére kiírt tendereket, majd az óvoda-bölcsőde tendert az Arcadom Zrt. nyerte, egy általános iskolát a Gesztelyi Zrt. építhetett. (Montenegró mára - túllépve az OECD által meghatározott fejlettségi szintet - kikerült a kötött segélyhitelezésre jogosult országok köréből.)

A magyar és Bosznia-Hercegovinai kormánya között a pénzügyi együttműködési megállapodást 2004. november 19-én írták alá. Az Eximbank Zrt. 2005 januárjában egyedi hitelszerződést kötött 5,8 millió euró összegben a tuzlai víztisztító finanszírozására. A Zenon Systems Kft. által megépített víztisztító megoldotta a bányászat miatti ivóvízhiány akut problémáját. (Mára Bosznia-Hercegovina is kikerült a kötött segélyhitelezésre jogosultak köréből.)

2. Megvalósult projektek Laoszban

Magyarország 2009. március 6-án írta alá Laosszal az első pénzügyi keret-megállapodást. A 8,6 millió dollár segélyhitel keretében mezőgazdasági mini üzemek rekonstrukciója valósulhatott meg 3 projekttel. 2011. első negyedévének végéig a teljes beruházás lezárult. A projektek kivitelezési munkáiban fővállalkozóként a Vitafort Zrt. vett részt a Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) és az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) támogatásával. A sikeres beruházás nyomán Laoszi újabb, 40 millió dollár értékű kötött segélyhitelt igényelt a magyar kormánytól az élelmiszergazdaságának minőségi fejlesztése érdekében.

3. Folyamatban lévő korábbi vállalások

A 2003 végétől működő kötött segélyhitel program keretében ez ideig több kötelezettségvállalás történt, ám a nevesített projektek megvalósítása eddig nem kezdődött el.

A Srí Lankával 2007 . február 13-án aláírt 51 millió euró értékű kormányközi megállapodást módosító megállapodást 2011 . május 3-án írták alá. A segélyhitelből két víztisztító (35 millió euró értékben), illetve kotróhajó/homoksótalanító üzem (16 millió euró) projekt valósulhat meg. Sem a módosított kormányközi megállapodás, sem a módosítás alatt álló egyedi hitel- és kereskedelmi szerződések nem léptek még hatályba .

Mongóliával a kormányközi megállapodást 2010. január 13-án szignálták. A 25 millió dollár összegű kötött segélyhitelből a Songhino-i biokombinát rekonstrukciója valósul meg. A 2011. áprilisban meghirdetett tender határideje június 2-a volt, jelenleg a pályázatok értékelése zajlik A hitelszerződés a kereskedelmi tárgyalások lezárását követően lehet véglegesíteni.

Vietnam - 35 millió eurós keret: az első kormányközi megállapodás 2008. május 16-án született, 2009 . november 27-én lépett hatályba. Ez maximum 2 év folyósítási időszakot, maximum 3,5 év türelmi időt, 15,5 év törlesztési időszakot és 0 százalék kamatot ír elő egy népesség-nyilvántartó rendszer és vízkezelési projektek finanszírozásához.

Az országban jelenleg a lakosságról nincs egységes adatnyilvántartás. A kereskedelmi tárgyalások éveken át az IDOM 2000 Konzulens Zrt . és a projektgazda Közbiztonsági Minisztérium (MPS) által kijelölt vietnámi cég, a CMC között folytak, azonban 2010 októberére ezek a magyar cég adatszolgáltatási hiányosságai miatt megrekedtek. Ezzel párhuzamosan az IDOM-on kívül más cégek is érdeklődést mutattak a projekt iránt, ezért 2010 novemberében a magyar fél azt javasolta a vietnáminak, hogy tegye nyílttá a tendert. Az utóbbi legalább öt, a projekt kivitelezésére alkalmas és referenciákkal rendelkező magyar vállalat megnevezését és adatainak közlését kérte. Ilyen cégek bemutatkozó anyagait az NGM továbbította a vietnámi félnek. A cégek vietnami prezentációját követően nyithatják meg a tendert. A két víztisztítási projekt még tart: az egyikre a Magyar Vízipari Klaszter Management Kft. által alapított Vietnam-Hydroprojekt Kft. projektcég érvényes ajánlatot nyújtott be a tenderre, és megnyerte azt, így velük folytatódnak a tárgyalások a kereskedelmi szerződés aláírása érdekében. A Cam Xuyen járási tender jelenleg folyamatban van, benyújtási határideje 2011. június 30.

Vietnam - 60 millió eurós keret: az ázsiai ország 2007 decemberében kezdeményezte Can Tho városban létesítendő 500 ágyas onkológiai központ létrehozását kötött segélyhitel keretében . A kormányközi megállapodás 2010. január 22-én lépett hatályba. A hitelszerződés jelenleg tárgyalási szakaszban van.

4. Folyamatban lévő és előkészítés alatt álló új projektek

Laosz 40 millió dollár összegű segélyhitelt venne fel élelmiszerbiztonsági lánc kialakításához, tárolók építéséhez, oltóanyag-gyártáshoz, magszárító rendszer létrehozásához, valamint oktatási kapacitás fejlesztésére. Egy 2010. márciusi elutasítást követően a segélyhitel felajánlását a magyar kormány 2011. január 26-i ülésén hagyta jóvá . A felajánlásról szóló kormányhatározat, illetve a kormányközi megállapodás parafálására felhatalmazást adó miniszterelnöki határozat azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Kenya számára 14 millió eurós hitelkeretet ajánlott fel Budapest 2011. januárban az ország elmaradott hegyvidéki területein elektromos távvezeték és alállomás megvalósítása végett. Ez a 33 kV-os hálózat kiterjesztését jelenti a helyi falvakba a lakosság, kórházak, iskolák, teaültetvények számára. A Kilimambogo-Thika-Nyaga-Githambo-Kiganjo projekt több részből áll. A projekt különlegessége, hogy egy részét a CG Electric Systems Hungary Zrt. (korábbi nevén Ganz Transelektro) belga testvérvállalata építi a belga kormány finanszírozásában. A Githambo-Kiganjo vonalat szeretné a kenyai kormány a magyar kötött segélyhitelből megépíteni A kormányközi megállapodást aláírásáról jelenleg folyik a kormányelőterjesztés egyeztetése.

Az Indonéziának nyújtandó 50 millió dollár keretösszegű segélyhitel-keret víztisztítók finanszírozására szolgál. Az indonéz Közmunkaügyi Minisztérium egy átfogó ivóvíz programot dolgozott ki víztisztítók telepítésére, mintegy 800 helyszínen. E jelen hitelkeretből Jáva, Bali, Szumátra, Celebesz, Borneó szigeteken mintegy 40-50 darab, húszezer fős települések vízellátását biztosító víztisztítókat építenének. A kormányközi megállapodás aláírásához az újabb kormánydöntés 2010 novembere óta eddig nem született meg, emiatt a kormányközi megállapodás az Országgyűlés elnökének 2011. februári, jakartai látogatása idejére tervezett aláírása elmarad.