A mintegy ötvenezer ellenőrzés több mint felét a szokásos éves terv alapján végezték el, aminek részeként 229 millió forint bírságot róttak ki, bírsággal nem járó figyelmeztetési határozatot 1019 esetben hoztak.

A kiadott közlemény szerint tipikus hibaként észlelték a szakemberek az ismeretlen származású termékek “feketén” történő értékesítését, a legkirívóbb eset pedig az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak. A rakományt azonnal megsemmisítették.

A hivatal szakemberei egy korábban szankcionált előhűtött baromfi- és emlőshús termék miatt kiemelt ellenőrzést tartottak a Tesco áruházláncnál 2010. november 16. és december 1. között. Országosan összesen 196 Tesco-áruházban 220 ellenőrzést végeztek, 27 esetben összesen 14,1 millió forint bírságot szabtak ki.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján - árletörési akciókat észlelve - az MgSZH szakemberei az elmúlt hónapokban több üzletlánccal szemben indítottak eljárást.

Az elvégzett vizsgálatok alapján összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki az ellenőrök a törvény megsértése miatt. (Ebből a Pennyre 109 millió, a Lidlre 155 millió, a Tescóra 130 millió, a Corára pedig 188 millió forint jutott.)
Az MgSzH közölte: a jövőben is folytatja a szigorú vizsgálatokat a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján. Elsősorban a fizetési határidők betartására, az akciós értékesítések ellenőrzésére, a bónusz elszámolások szabályszerűségére összpontosítanak majd a szakemberek.

Az áruházláncokra jellemző másik szabálysértés a beszerzési ár alatti értékesítés, amit az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály tilt. A fenti négyesfogat mellett az Aldi és az Auchan is büntetést érdemelt, a hat láncra összesen 166 millió forint bírságot szabtak ki.

A borászok is célkeresztbe kerültek. Az ágazatban különösen súlyos gondokat okoznak ugyanis többek között a külföldről érkező nagy mennyiségű borászati termékek, a beszerzési ár alatti értékesítés gyakorlata és a borhamisítások.
A hivatal a külföldi borok forgalmazása során feltárt hiányosságok miatt mintegy 40 millió forint bírságot szabtak ki, illetve hét borászati üzemnél ideiglenes bezárást rendelt el.

Amint arról beszámoltunk, a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemében 2010. október 21-én átfogó ellenőrzést tartottak és 4832 hektoliter manipulált bort találtak. Az elkövetett szabálytalanságok miatt a hatóság a kft. borászati üzemét 30 napra ideiglenesen bezáratta, és 1,4 milliárd forint bírságot szabott ki a cégre.