Százmilliós csalással buktak le a magyar csalók

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két soltvadkerti férfi ellen, aki bor- és pálinkakészítéshez szükséges gépek és berendezések beszerzéséhez igényelt jogtalanul pályázati támogatást - tájékoztatta a főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 28. kedd, 10:47
Fotó: Reuters

A két férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják - közölte Szanka Ferenc.

A vádirat szerint egy soltvadkerti székhelyű cég nevében az egyik vádlott 2008-ban 400 millió forintos támogatásra nyújtott be pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Csongrád megyei kirendeltségére bor- és pálinkakészítéshez szükséges eszközök beszerzésére.

A férfi ezután szerződést kötött a másik vádlott által képviselt szlovákiai vállalkozással a berendezések szállítására, csaknem 500 millió forint értékben. A gépeket azonban Németországban vették meg, alig több mint 150 millió forintért. A szlovákiai cég közbeiktatására csupán a - végül 2010 őszén kifizetett - támogatás elszámolásához volt szükség.

A vádlottak így 240 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek - közölte a csoportvezető ügyész. (Megbukott a kartellvád Simicskáék ellen.)

HOZZÁSZÓLÁSOK