Százmilliós viharkár, ezerötszáz riasztás, sokan maradtak áram és ivóvíz nélkül

Több mint ezerötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat az országban az elmúlt 36 órában viharkárok miatt. A viharos erejű szél elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott károkat.
NAPI Online, 2005. május 19. csütörtök, 17:45
Fotó:

Országszerte mintegy 2500 épületben keletkezett kár, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében károsodtak a túlnyomó többségében lakóépületek - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Dobson Tibor hozzátette: a károsodott épületek számához képest viszonylag kevés a kitelepítettek száma. Ennek az az oka, hogy általában részleges vagy teljes tetőszerkezet-megbomlások történtek, ezeket pedig ideiglenesen fóliázással meg lehet oldani. Tömeges kitelepítés sehol nem volt.

Hajdúbagoson a károsodott száz lakóépületből tizenöt került olyan állapotba, ami miatt húsz embert kellett elhelyezni a helyi iskolában, ahol tanítási szünetet rendeltek el. Tunyogmatolcson két családot önkormányzati szükséglakásban helyeztek el - tette hozzá a szóvivő.

Jelenleg nincs áram Hajdú-Bihar megyében Hosszúpályi, Nyírábrány, Fülöp, Bagamér, Nyírmártonfalva és Nyíracsád településeken. Részlegesen nincs áram Létavértesen és Álmosdon. Szabolcs megyében nincs áram Piricse, Nyírvasvári, Encsencs, Csengerújfalu településeken, valamint részlegesen további 14 településen.

Több helyen okozott fennakadást a vasúti közlekedésben az átvonuló vihar; Debrecen és Hajdúszoboszló között még vonatpótló autóbuszok járnak, a dél-balatoni vasútvonalon már menetrend szerint közlekednek a vonatok, tájékoztatta a MÁV Rt. szóvivője az MTI-t csütörtök reggel. A Debrecen és Ebes közötti vasútvonalon a viharos erejű szél fákat döntött a vasúti pályatestre, leszakadt a vezeték-rendszer, vezetéktartó oszlopok dőltek ki.

A vihar miatt két kamion is felborult csütörtökön reggel a 86-os számú főúton Szombathely határában; a műszaki mentés idejére a főutat teljes szélességében lezárták, a forgalmat elterelik - közölte az MTI-vel csütörtökön a közútkezelő útügyelete. Szakács István ügyeletes elmondta: a balesetben nem sérült meg senki, veszélyes anyag sem került az útra, a felborult kamionok azonban torlódást okoztak a reggeli forgalomban.

HOZZÁSZÓLÁSOK