Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014-2020. közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó tervezésnél  a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosítson nettó 28,58 milliárd forint forrást az ELI lézer kutatóközpont megvalósítását ((Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source - ELI-ALPS) célzó nagyprojekt második fázisa költségei fedezésére - olvasható a Magyar Közlönyben ma megjelent határozatban. Az erre a fázisra vonatkozó korábbi, 2013. február 1-jei jogszabály még nettó 24,3 milliárd forintos forrással számolt.

Az első fázis keretében az ELI épületeire kiírt tenderre két pályázat érkezett. A mintegy 27 milliárd forint értékű projektre júniusban a nagyszámú érdeklődő közül végül a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt., valamint a Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. konzorciuma adott be végül ajánlatot. Az Index január végi híre szerint végül a Strabag győzött.

Csütörtökön volt a lézerközpont alapkőletétele. A közvetlenül mintegy négyszáz, közvetve akár négy-, ötezer embernek is munkát adó szegedi lézerközpont kialakításának első fázisában a kutatóközpont épülete és a lézertechnológia egy része készül el, erre 85 százaléka uniós, 15 százalékban hazai forrásból 37 milliárd forint fordítható. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központban további speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezések kialakítására. A beruházás második fázisának befejezése 2018-ra várható - mondta az eseményen Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, lézerfizikus.

A 24,4 ezer négyzetméter alapterületű kutatóközpont jól megközelíthető helyszínen, az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, a városközponttól 5 kilométerre található 16 hektáros területen építik föl. A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem miatt.