Lenyúlják a nyomorgó magyarok pénzét

A gettósodó települések helyzetének javítására szánt pénz jelentős része kormányközeli vállalkozásokhoz kerül, az érintett helyek továbbra is rossz helyzetben vannak.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 19. szerda, 09:05
Fotó: Shutterstock

Nem csökken a gettósodó településrészek száma annak ellenére, hogy több program is indult ennek érdekében - adta hírül a Népszava. A napilapot megkereső, szociális és esélyegyenlőségi területen dolgozó szakemberek azzal magyarázták ezt, hogy rengeteg visszaélésre adnak lehetőséget a projektekhez kapcsolódó, jelentős uniós forrást felhasználó pályázatok.

A telepfelszámolásra és az ott élők felzárkóztatására szánt pénz jelentős része kormányközeli emberekhez, vállalkozókhoz kerül. - Az egyes projektek előkészítésébe nem vontak be szakembereket - állította egy, a szociális ágazatban évtizedek óta dolgozó informátor. - Helyettük olyanokat foglalkoztatnak, akik részt vettek az adott térség kormánypárti képviselőjének választási kampányában.

Az esetleges visszaélésekre utalnak a pályázati anyagok is. Közepes kutatókedvvel is több olyan települési pályamunkát is találtak a lap munkatársai, amelyek szóról szóra megegyeznek.

- Jó néhány pályamunkáról kikérték a véleményem - mondta egy szociális területen dolgozó szakember. - Több olyannal is találkoztam, ahol a szövegben néhány helyen egy másik település neve szerepelt, mert elfelejtették kijavítani. A pályázati anyagokat ugyanis jellemzően nem a települések írják, hanem az adott képviselőhöz tartozó körök kapják meg a feladatot.Több falusi polgármester is elismerte, azt sem tudta, mi szerepelt a pályázatban, amikor beadták. Hiába mondtam nekik, ez hatalmas butaság, hiszen ha nyernek, ők felelnek mindenért, nem hitték el, mert nekik azt hazudták, hogy a pályázat írójáé a felelősség.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.09.19 09:47

2020-tól jön a feketeleves: lényegesen kevesebb EUs pénz jön majd, nem lesz már min marakodni. Aki csak ebből élt az nagyot fog szívni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.09.19 09:41

Az egykori Horthy-rendszer, majd a romániai diktatúra a példaképe Orbánnak - a különbség az, hogy ő egyszemélyes tolvajgépezetként működik - amíg nem rohad el a hágai börtönben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html