A jelentés alapjául a Transparency International berlini központja által készített Korrupciós Érzékelési Index (CPI) szolgál, amely azt mutatja meg egy 180 országot vizsgáló felmérés szerint, hogy az üzletemberek és szakemberek mennyire érzik korruptnak az egyes országokat.  Magyarország 2017-ben - a megelőző évhez képest - kilenc helyet és három pontot rontott, így jelenleg a 66. helyen áll 48 ponttal - számol be a portál az elemzésről.

A TI jelentése szerint világszinten Magyarország korrupciós fertőzöttsége egálban van Szenegálével, de rosszabb helyzetben van Malajziánál és Montenegrónál. Valamivel viszont megelőzi Ománt, Jamaicát vagy az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett Fehéroroszországot.

Az uniós tagállamokkal összevetve is komolyan romlott Magyarország helyezése: a 27. közvetlenül Románia után. Két évvel ezelőtt utóbbi ország még a magyarral azonos szinten állt a korrupciós rangsorban, de 2017-ben Magyarország három ponttal visszaesett, míg a románok stagnáltak. Az uniós tagországok közül csak Bulgáriát tudtuk megelőzni két ponttal. Ez alapján a Transparency International arra jutott, hogy a régióban Magyarországon a legdrámaibb a romlás a korrupciós fertőzöttség tekintetében.

A jelentés olyan megállapításokat tesz Magyarországról, mint hogy az államban jelenleg felülről vezérelt, rendszerszintű, több esetben törvényesített korrupció tapasztalható, amely meghatározza a politikai rendszert és befolyásolja a gazdaság működését. Szinte megszűnt a jogállamiság, az állami intézményeket foglyul ejtették a politikusokból és oligarchákból álló érdekcsoportok, illetve haveri államkapitalizmus alakult ki.

Az Open Budget Survey 2017-es, az állami költségvetések átláthatóságát rangsoroló listáján is leszerepelt Magyarország. A vizsgált 115 ország között csak az 57. helyet érte el, olyan országokkal emlegetik együtt, mint Mongólia vagy Afganisztán - erről részletesen beszámolt a Napi.hu is.

A Transparency International korrupciós listáját részletesen elemezte a 24.hu.

A fotó forrása: Shutterstock.