Székely hat év börtönt kapott vesztegetésért

A Fővárosi Bíróság (FB) elsőfokú döntésében hétfőn kétrendbeli, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt hat év börtönbüntetésre ítélte Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. A döntés nem jogerős, a felek fellebbezései folytán a végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki.
NAPI, 2002. május 27. hétfő, 17:56

A FB szerint Székely Zoltán 1999-ben az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás (KAC) ellenőrző albizottságának elnökeként találkozott Emőd polgármesterével, és egy több milliárd forint értékű csatornaépítésre adott támogatás 30 százalékát megpróbálta megszerezni, illetőleg szorgalmazta egy általa megjelölt cég bevonását az építésbe. A FB bizonyítottnak látta azt is, hogy Székely egy közbeszerzési pályázat támogatásáért cserébe húszmillió forintot vett át Balla Dániel vállalkozótól, a bíróság szerint a bizonyítékok alapján egyértelműen kijelenthető: a Székely és Balla - aki megkereste a rendőrséget - által használt, elhíresült "dokumentum" kifejezés a milliókat jelentette.

Varga Zoltán bíró úgy fogalmazott: sem szavakkal, sem évekkel nem lehet kifejezni a Székely által az országnak okozott kárt, hiszen országgyűlési képviselő ilyen korrupciós botrányba még nem keveredett bele, ez indokolja egyébként a súlyos büntetést. (A magyar bíróságok nem egyszer emberölésért adnak hat évet - a szerk.)

Székely az ítélet utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy vélte, bizonyítékok nélkül ítélték el, ügyészi és jobboldali politikai összesküvés áldozata lett, ezért fellebbez a döntés ellen. Fellebbezést jelentett be egyébként az ügyész is az elsőfokú ítélet ellen, így a végső szót az ügyben a Legfelsőbb Bíróság mondja ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK