Rengetegen gyűjtik szelektíven, de rosszul a szemetet

Egyre inkább odafigyelnek a magyarok, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, de még mindig sok hibát követnek el, és nem tudják, mit hova is kell dobni, így inkább a kommunális kukákba dobják az újrahasznosítható szemét egy részét. Főként az italos kartonokkal - a köznyelvben ezek ismertek tejesdobozként - gyűlik meg a bajuk.
Szabó Dániel, 2020. június 17. szerda, 10:59
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt 4 évben növekedett a környezettudatos hozzáállás a magyar lakosság körében, ennek ellenére az italos kartondobozok kétharmada még mindig a kommunális szemétgyűjtőkbe kerül - derül ki az Italos Karton Egyesülés online felméréséből. A résztvevők válaszai alapján 10-ből 9-en szelektíven gyűjtik a papír hulladékot, a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektív gyűjtése mégsem éri el az EU-s átlag felét.

A felmérésből az látszik, hogy a lakosság nagy százalékban tudatosan választ olyan terméket vásárlásai során, melyek csomagolása legalább 30 százalékban valamilyen újrahasznosított anyagból készültek.

A  megkérdezettek 65 százaléka áldozna több pénzt azért, hogy ezeknek a termékeknek a vásárlásával csökkentse ökológiai lábnyomát. Igaz, hogy ez az összeg csupán 10 százalékkal több, de látszik a hajlandóság.

Viszont itt jelentkezik a probléma is: épp az italos kartonok nagy része készül újrapapírból - vagyis újra feldolgozott hulladékból -, valamint ez is lenne a legfőbb alapanyag. A hazai vásárlók viszont még nem tudják, hogy mit kezdjenek ezzel: a visszagyűtjés európai uniós átlaga 49 százalék ennél az alapanyagnál, míg hazánkban csupán 20 százalékát gyűjtik szelektíven az ilyen csomagolási hulladéknak és az elmúlt években, hazánkban ez a szám csak stagnál.

Pedig rengeteget vásárolunk ebből: az Italos Karton Egyesülés felmérése szerint a hazai háztartások 41 százalékánál hetente több mint 3 italos kartondoboz keletkezik, sőt a felmérésben szereplő családok közel 15 százalékánál ez a szám meghaladja az ötöt, 26 válaszadó esetében pedig a 10 dobozt is. Ha közülük mindenki visszagyűjtené az ezekből keletkező hulladékot, akkor évente megközelítőleg 38 ezer fát menthetnénk meg a kivágástól.

A válaszadók 38 százalékánál továbbra sem népszerű az italos kartondobozok szelektív gyűjtése, melynek egyik oka az információk hiánya. Mivel Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés módja régiónként eltérő, a lakosságnak folyamatos tájékoztatásra van szüksége a lakóhelyéhez tartozó szolgáltatókról és a szelektív gyűjtési lehetőségeiről. A hiteles és pontos tájékoztatás egy módja lehet továbbá a szemléletformáló programok bevezetése.

A magyarok legfontosabb információforrásának az internet és a szelektív gyűjtőedényeken található tájékoztató matricák számítanak. A felmérésben résztvevők válaszaiból kiderül, hogy a gyűjtést alapvetően a környezetvédelmi attitűd és a környezettudatos hozzáállás is befolyásolja.

A válaszadók 20 százaléka már gyermekkorában megtanulta, ennél fogva számukra természetes az újrahasznosítható hulladékok helyes gyűjtése. Ehhez hozzá tartozik az iskolai edukáció, a család és az ismerősök jó példájának követése is. Annak ellenére, hogy a lakosság egyre nagyobb százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, a kitöltők 31 százalékának még mindig nincs lehetőség a munkahelyén vagy az iskolájában erre.

A lakosság közel 20 százaléka továbbra sincs tisztában azzal, pontosan mi lesz a sorsa a szelektíven gyűjtött hulladékoknak. A begyűjtést követően válogatásra kerülnek és csak aztán újra hasznosításra. Ez történik a tejes és gyümölcsleves dobozokkal is és csak a válogatást követően kerülhetnek a papírgyárba, ahol megkezdődik a feldolgozásuk, vagy is az újrapapír gyártása.

Bár hazánkban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a legelterjedtebb, a kijelölt hulladékudvarokba mi magunk is ingyenesen leadhatjuk a háztartásban keletkezett újrahasznosítható és egyéb speciális hulladékot. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság nem igazán ismeri és használja a hulladék udvarokat.

A felmérésről és a szervezetről
Az Italos Karton Egyesülés 2016 után most, 2020 júniusában ismét felmérte a lakosság szelektív hulladékgyűjtési szokásait egy több mint 600 fős online kérdőív formájában, melyet az egyesülés saját Facebook-oldalán tett közzé. A felmérés célja a lakossági szelektív hulladékgyűjtési program javítása és a környezettudatos vásárlási szokások feltérképezése volt. Mivel eleve a téma iránt érdeklődőket vizsgáltak, jól látszik a nem reprezentatív felmérésből, hogy a tájékozottság még gyenge Magyarországon.
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében. Az alapítók között van a Tetra Pak svéd társaság magyar leánya, az Elopak Kft., valamint SIG Combibloc Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.17 17:29

Na ezen kell nagyot javítani, nem pedig a klímán, meg a széndioxid kibocsátáson hisztizni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.17 16:44

"a lakosság nem igazán ismeri és használja a hulladék udvarokat"

De igen, csak ez is olyan Orsós-módra van megszervezve, azaz elb@szarintva, mint minden ebben az országban. Próbáltam használt autógumikat leadni a közeli hulladékudvarban, a fószer az őrbódé ablakából sorolta: személyi, lakcímkártya, igazolás a közös képviselőtől a szemétszállítási díj fizetéséről. Ha ez megvan, akkor évente 2 alkalommal leadhatja a hulladékot. A "közös képviselő" - aki persze nem képvisel senkit és semmit, csak beszedi a pénzt a lakóktól, meg időnként totálisan fölösleges projekteket sóz a nyakukba - a város másik végén található (naná, miért lenne a közelben), így persze azóta sem szereztem be az igazolást és adtam le a gumikat. Nem a "lakosság" a hülye tehát, megintcsak nem, hanem a mindent magasról lesz@ró, adónkból kitartott ingyenélő mutyielvtársak, amit ma közigazgatásnak csúfolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html