Alig gyűjtjük szelektíven az italos kartondobozokat

Amíg a hullámkarton szelektív gyűjtése rekordot dönt az Európai Unióban, és 50 százaléka Magyarországon is újrahasznosított, addig az italos karton visszagyűjtése fele olyan jól teljesít csak - írja az Infostart.
Szász Péter, 2019. május 23. csütörtök, 21:33
Fotó: Pixabay

A hullámkarton akár 25-ször is újrafelhasználható és biocsomagolásnak számít, mert búzakeményítővel ragasztják össze benne a papírrétegeket - mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak.

Az újrahasznosítási arány elérte a 85,8 százalékot, ez a legmagasabb a csomagolóanyagok körében .

Az utóbbi évben az italos karton szelektív visszagyűjtése lendületet kapott Magyarországon, idén a 23 százalékos újrahasznosítási rátát is elérheti, de még így is jóval elmarad a hullámkarton újrahasznosításától. "A sereghajtók közé tartozunk Európában" - fogalmazott Baka Éva, az Italos Karton Egyesülés elnöke. A célkitűzés a 30 százalék elérése.

Problémát jelent, hogy ez több komponensű csomagolóanyag, így a lakosság azt sem tudja eldönteni, melyik szelektív kukába kell elhelyezni, és általában a legrosszabb helyen, a szemétben landol. Vidéken a műanyagok közé kell dobni az italos kartont, a fővárosban pedig a papírral együtt gyűjtik.

HOZZÁSZÓLÁSOK