Szelektív áfacsökkentés: ellenőrzik majd a boltokat

A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.
MTI, 2017. január 3. kedd, 14:07
Fotó: Napi.hu

Véleménye szerint a tavalyi áfacsökkentés hatásával a termelők, a kereskedők és a vásárlók is elégedettek voltak. A sertéságazat éppen válságban volt, amikor az áfa-csökkenés bekövetkezett, aminek hatására emelkedett a sertés tőkehús fogyasztása. Emelkedtek a felvásárlási árak, stabilizálódott a sertéstenyésztők helyzete. Reményei szerint a mostani áfa-csökkentés hatása hasonló lesz a baromfi és a tejágazatban is. A mostani áfa-csökkentés mintegy 25-30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a magyar családoknak.

Az FM-ben gondolkodnak azon, hogy milyen további áfacsökkentési javaslatokat tegyenek a kormány asztalára. Az államtitkár szerint az áfa-mérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt vagy a kenyeret is.

A baromfiágazat számára az áfa-csökkentés miatt az idei év sokkal jobban kezdődik, mint a tavalyi. A mostani lépés ugyanis korrigálta azt a versenyelőnyt, ami tavaly bekövetkezett a sertés tőkehús javára - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaköz Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a szakmaközi szervezet korábbi javaslata a fogyasztói tejek - a friss, az esl és az uht - áfa-csökkentésére vonatkozott, amiből most a friss tej áfája mérséklődött.

A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160 liter tejnek megfelelő tejterméket fogyasztanak átlagosan. Az elfogyasztott tej mennyiségének ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka a friss tej, a fennmaradó 80 pedig az esl és az eht kategóriába tartozik. Emiatt lenne fontos ezek áfacsökkentése is, az idén vagy jövőre. Emellett a terméktanács szorgalmazza még a túró és tejföl áfájának a csökkentését is, mivel ezeket gyakorlatilag kizárólag magyar alapanyagból állítják elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.01.03 18:21

Ez egy maszlag, soha semmilyen ellenőrzéssel nem lehetett az árakat féken tartani. Majd a piac!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.01.03 17:48

Jövőre újabb szerencsés vámtarifaszámokat fognak kihúzni a szerencsejáték rt.-ben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html