Két héten belül dönt a kormány az megújuló  alapon termelt áram kötelező átvételének (kát) új rendszeréről - mondta Olajos Péter a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az AEEC Közép-Európai Megújuló Energia Konferencián. Az ezt követően induló társadalmi vita után a jogalkotási folyamat június végéig zárulhat le, így a júliusra elkészülhet a január elsejétől hatályos jogaszabály.

Olajos úgy vélte, az egyes megújulóenergia-típusok eltérő kát-árra számíthatnak (szemben az eddig közel egységes tételekkel), az ezekhez kapcsolódó benchmarkokon jelenleg is dolgozik a Magyar Energia Hivatal. A kát-támogatás időtartamát a helyettes államtitkár szerint 15 plusz 5 évben határozza majd meg a tárca a mostani tervek szerint.

A szélenergia kapcsán Olajos elmondta, a támogatási rendszerek több európai országban bekövetkezett, túlfinanszírozásból eredő kudarcát kívánja az NFM elkerülni, ennek érdekében "lépésről lépésre haladva" kerülnék el a befektetések rövid idő allatti indokolatlan boomját.

Számos szabályozónak meg kell változnia Magyarországon ahhoz, hogy a megújuló energia vonzó terület legyen a befektetők számára - hangsúlyozta Lengyel Attila, a megújulóengedélyezés szabályozási koncepciójának készítésében részt vevő Dr. Lengyel Attila Ügyvédi Iroda tulajdonosa. Lengyel a szükséges változtatások között emelte ki az engedélyezési eljárás egyszerűsítését és gyorsítását, a hálózati csatlakozás garanciális feltételeinek megteremtését és egy árnyaltabb kát-rendszer kialakítását. E finomításnak a közeljövőben meg kell történnie.

A befektetőkkel folytatott megbeszélések tapasztalatai alapján fő problémaként a nehezen áttekinthető folyamatokat, a bizonytalan időtartamokat és a szakhatósági feladatokban fellelhető párhuzamosságokat említették. Az egyszerűsítés jegyében a hatóságok honlapján elérhető egységes eljárásokra, zárt határidős rendszerre van szükség. Utóbbi azt jelenti, hogy pontosan meghatározott határidők betartására kényszerítenék a hatóságokat. A párhuzamos szakhatósági feladatokat pedig meg kell szüntetni - hangsúlyozta Lengyel. A szabályozási koncepció elkészült, az új szabályozást várhatóan még idén elfogadja a parlament, a változtatás 15 jogszabályt érint majd, jórészt rendeleteket.