A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A fuvarozók összes költségében mintegy 40 százalékot tesz ki az üzemanyag, a gázolaj elmúlt másfél éves 35 százalékos drágulása így 12-13 százalékos fuvardíjemelést vont volna magával − mondta a Napi Gazdaságnak Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkára. A piaci viszonyok azonban nem tették lehetővé ennek teljes elismertetését: a nemzetközi szállítás területén némileg kedvezőbb, belföldön ettől jelentősen elmaradó korrekcióra volt lehetőség, hiszen a hazai piacon a megrendelések, árutonnakilométer-teljesítmények 2008 óta folyamatosan csökkennek.

Karmos szerint − miután az egyéb közterhek, bérköltségek, alkatrész- és szervizdíjak is jelentősen emelkedtek − a költségnövekedés érvényesítése előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, ellenkező esetben komoly bedőlési hullám fenyegeti az ágazatot. A főtitkár szerint néhány hónapon belül sor kerülhet a díjemelésre, amelynek mértékével kapcsolatban kulcskérdés a kőolaj világpiaci árának, illetve a forint árfolyamának alakulása is. Adózási szempontból nem áll rosszul Magyarország, a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépkocsikat üzemeltetők az uniós minimumszintnek megfelelő jövedéki adót fizetnek (a kereskedelmi gázolajár révén). A kisebb járművel fuvarozók ugyanakkor nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, itt a helyzet emiatt súlyosabb is − ez a szegmens azonban jóval kisebb mértékben részesedik a szektor egészének teljesítményéből. A termékek végfogyasztói árában az MKFE számításai szerint 10 százalék körüli mértéket jelentenek a logisztikai költségek (ezek nagy része a fuvarozás), így egy 10-12 százalékos díjemelés átlagosan 1-1,2 százalékos emelkedést hozna a fogyasztói árakban. Mindez persze alkupozíció kérdése is.

Saját kúttal, kártyával

A nagyobb fuvarozóknál jellemző a saját, telephelyi töltőállomás működtetése, amely az üzemanyag nagykereskedelmi áron való beszerzését teszi lehetővé. Általános szabály nincs, de 100 jármű feletti flottáknál mindenképpen megéri ez a megoldás. A jövedéki adó visszaigényléséhez az ilyen saját kutaknál egy olyan független, zárt rendszerre van szükség, amely a járművek rendszámához kötve ellenőrizhetővé teszi, hogy a gázolajat ténylegesen kereskedelmi járműbe tankolták (az adóhatóság is rendszeresen ellenőrzi az ilyen létesítményeket). Az MKFE tagjai emellett a Mollal kötött megállapodás keretén belül a kúti listaárhoz (tehát nem a "totemoszlopokon" szereplő tételekhez) képest forintban két számjegyű kedvezményt biztosító üzemanyagkártyát is igényelhetnek, ez a kisebb vállalkozások számára jelent igazán nagy előnyöket. A saját töltőállomások üzemanyag-beszerzéseinek nagykereskedelmi árát egyéni megállapodások határozzák meg, ami a kártyával elérhetőnél is nagyobb megtakarítást jelent.

Az MKFE számításai szerint 2011-ben 200 millió liter gázolajforgalom "jött haza", miután a nemzetközi területen működő cégek is vállalták az itthoni tankolás előnyben részesítését. Ez 20 milliárd forintos jövedéki adóbevételt jelenthetett, a fuvarozók visszaigénylései pedig ennek töredékét tették ki − mondta Karmos Gábor.

A saját kutakon könnyebb és gyorsabb a tankolások adminisztrációja, valamint elkerülhetőek a visszaélések. További előny az, hogy egy megállással más ügyeket is el lehet intézni − például az esetleges javításokat vagy az okmánykezelést. Egy ilyen töltőállomás megfelelő flottaméret mellett gyorsan megtérül, a kivitelezési költségek azonban jelentősen eltérhetnek a környezetvédelmi szabályoknak megfelelés, földrajzi elhelyezkedés függvényében. Ma Magyarországon ezer körül lehet az ilyen egységek száma, ebbe azonban beletartoznak többek közt a közlekedési, mezőgazdasági vállalatok által üzemeltetett töltőállomások is.

Egyenesen a finomítóból

A Waberer's a telephelyén működő kútjaihoz nagykereskedelmi áron szerzi be az üzemanyagot, a Mol százhalombattai finomítójából − tájékoztatta lapunkat Lajkó Ferenc, a Waberer's International vezérigazgató-helyettese. A cég éves üzemanyag-fogyasztása 100 millió liter körül alakul, ennek 40 százalékát belföldön használják fel. Az üzemanyag-ráfordításokat csökkenti az úgynevezett rakottsági mutató magas szinten tartása is. Lajkó szerint a Waberer's-kamionok rakottsága a 87 százalékos európai iparági átlagot meghaladva 90 százalék feletti. A rakottság egyszázalékos növekedése a Waberer's-flotta méretére vetítve 710 ezer liter gázolaj felhasználását teszi feleslegessé. A társaság mindemellett flottája ötödét cserélte le tavaly Euro 5-ös erőforrással szerelt kamionokra, amelyek az alacsonyabb fogyasztás mellett átlagosan 49 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint az Európában legelterjedtebb Euro 3-as motorok.