Személyi igazolvány: látványos változás történt

A február 28-i adatok szerint 4 millió 185 ezer elektronikus személyi igazolványt igényeltek a polgárok, és 5 millió 396 ezer fő rendelkezik a régi személyazonosító igazolványok valamelyikével. A legtöbben továbbra is csak vizuális azonosításra használják az e-személyit, a kiegészítő funkciók közül a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámok tárolása a legnépszerűbbb - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2019. március 18. hétfő, 10:00
Fotó: Napi.hu

Tavaly elkészült és publikálás alatt áll az eSzemélyiM mobilalkalmazás, amely az e-személyi elektronikus azonosítási funkciójának elérését biztosítja majd azoknak a felhasználóknak, akik nfc-olvasóval és -funkciókkal ellátott mobileszközzel rendelkeznek. A Belügyminisztérium adatai alapján a plasztik e-aláírás funkciójára eddig csak alig több mint 230 ezren regisztráltak.

Emellett további informatikai fejlesztések is lesznek, amelyek magukban foglalják az okmány csipjének és operációs rendszerének megújítását, és tovább bővülhet az igazolványhoz kötődő szolgáltatások köre - írta a napilap.

A tervek között szerepel például az elektronikus aláírás szolgáltatásának továbbfejlesztése, használatának egyszerűbbé tétele, a polgár lakcímének és személyi azonosítójának rögzítése az e-személyi tárolóelemén, az okmány közösségi közlekedési funkció­jának továbbfejlesztése, valamint a mobiltelefonok használata részbeni kártyaolvasóként.

HOZZÁSZÓLÁSOK