Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár nagyon régóta elérhető az úgynevezett személyi kedvezmény, az érintettek egy része még mindig veszni hagyja. Pedig évente emelkedik az igényelhető összeg, amely éves szinten közel 100 ezres nagyságrend.

Mire jár?

Ezt a kedvezményt azok vehetik igénybe, akik a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló jogszabályban felsorolt betegségek egyikével élnek és erről van orvosi igazolásuk. Sokan érintettek, mivel többek között laktóz- vagy gluténérzékenyeknek, a cukorbetegek is megkaphatják a kedvezményt.

A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. rehabilitációs üzletágának vezetője, Balog Lajos tavaly a kedvezményről elmondta: összesen 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget sorol fel az erről szóló kormányrendelet. (Itt érhető el). A szakember akkor azt javasolta, hogy mivel jelentős összegről van szó, minden olyan munkavállalónak, aki valamilyen tartós egészségügyi problémával él, érdemes beszélnie az orvosával arról, hogy betegsége után jár-e neki adókedvezmény.

Mennyi jár?

A kedvezmény havi összege a mindenkori minimálbér 5 százaléka. Vagyis 2019-ben havonta 7450 forint, azaz - ha minden hónapra járt a kedvezmény - akkor összesen 89 400 forint. Az idén május 20-ig beadandó szja-bevallásban az érintetteknek kérniük kell az összeget.

2020-ra is jár a kedvezmény és mivel a minimálbér összege idén 161 ezer forintra nőtt, ebben az évben havonta 8050 forint, éves szinten közel 100 ezer forint - egészen pontosan 96 600 forint - jár majd az érintetteknek, akiknek utóbbi összeget a 2021-ben elkészítendő szja-bevallásukban kell igényelniük.

Bevallás, igazolás, visszamenőlegesség

Fontos, hogy a kedvezményre "jogosító" betegségek listáját nem a NAV állítja össze, mert nem adójogi, hanem orvosi kérdésről van szó. Éppen ezért a NAV nem is kéri a betegségről szóló orvosi igazolást a bevallásnál. A gyakorlatban ez pedig azt jelenti, hogy a NAV elfogadja, ha valaki a betegségére hivatkozva kéri a kedvezményt. Ugyanakkor egy adóellenőrzés során szükség lesz a betegségről szóló orvosi igazolásra.

Szintén lényeges, hogy a személyi kedvezményt öt évre visszamenőleg kérhetik azok, akik ebben az időszakban is betegek voltak és eddig nem kérték. Öt év alatt több 100 ezer forintra rúghat az összeg.