"Nincs felfokozott érzékenység, a biztonsági ellenőrzések a határátlépéseknél rutinná, az amerikai élet szerves részévé váltak és sok szempontból valóban erősítik az USA biztonságát. Mi is azt gondoljuk Európában, hogy meghatározó érdekünk pontosan tudni, ki lép be a területünkre, hogy ellenőrizhessük a határainkat. "

Szemerkényi Réka emlékeztetett: az Egyesült Államokban használt szigorúbb biztonsági ellenőrzések sikerét a terroristák sikertelensége mutatja meg.

"Nagyon sok fejlemény határozza meg, hogy milyen biztonságos a nyugati világ, ennek csak egy eleme az USA határainak szigorított biztonsági ellenőrzése. De ez egy olyan szakma, ahol gyakran a sikert a történés hiánya mutatja meg. A világban lévő feszültségek most nem csak az Egyesült Államokra irányulnak. Európában viszont a biztonságpolitikai tudatosság és a helyzet értékelése nagyon elmaradt ahhoz képest, amerre a világ halad."

A washingtoni magyar nagykövet hozzátette: a nyugat-európai döntéshozatal egy kényelmes oda nem figyelésben élt az elmúlt 10 évben. Szemerkényi Réka szerint Európának most egyszerre kell az európai értékek szerint humánusnak maradnia és - amiben kevésbé vagyunk jók - meg kell erősíteni annak tudatosságát, hogy a feszültségek a világban nem kerülnek el minket.

A magyar határok védelmére született intézkedéseinknek is méltóképpen meg kell jelenniük az Egyesült Államokban.

"Nincs olyan állam, amelynek ne lenne alapvető feladata a saját területének biztosítása, határainak védelme. Ez alaptétel a nemzetközi kapcsolatrendszerben és a biztonságpolitikában. A magyar reakciónak ebben a kérdésben méltó módon kell megjelennie. Tehát nem szabad, hogy félreértsük a helyzetet és nem szabad, hogy félremagyarázzák azokat a lépéseket, amiket tettünk. Hiszen nagyon komoly segítségnyújtás is megnyilvánult azok felé, akik Magyarország területére beléptek és a regisztrációval, illetve a jogi lépésekkel együttműködtek."

Szemerkényi Réka szerint az amerikai médiában van egy felfokozott, érzelmeken és átgondolatlan konklúziókon alapuló értékelés, ami sok szempontból negatív Magyarországra nézve.
"Ezek a vélemények azt tükrözik, hogy nincs mélységi ismerete azoknak, akik tudósítanak arról, mi történik ma Magyarországon. Tehát nagyon fontos feladat, hogy elmondjuk nekik, mi a helyzet valójában. De a médiaértékeléstől élesen elválnak a politikai döntéshozók oldaláról érkező vélemények, ahol egy higgadtabb, szakmaibb, a helyzet összetettségét jól értő reagálást lehet érzékelni."

A washingtoni magyar nagykövet elmondta: az átlag amerikai hírolvasó nem ismeri az Európai Unió belső vitáit.
"Van érdeklődés, sok megjelent írást el lehet olvasni, de Európa valódi kérdéseivel az Egyesült Államok médiájában nem lehet találkozni."

Szemerkényi Réka hozzátette: az átlag amerikai számára meglepetést jelent majd, hogy Európán belül komoly ellentétek feszülnek.