Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bálázott PET palackra, fóliára, üvegre és papírra lehet licitálni szerda délelőttig az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) által meghirdetett elektronikus árverésen - derül ki a cég honlapjáról. A helyi közszolgáltató cégek által Békéscsabától Zalaegerszegig összegyűjtött hatalmas mennyiségű szemét az állami NHKV tulajdonában van, és csak előre regisztrált hulladékhasznosítók és kereskedők vehetnek részt az árverésen.

Például a székesfehérvári Depónia Nonprofit Kft. és a ceglédi DTKH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 95 ezer kilogramm súlyú PET palackok kikiáltási ára 5 millió forint, míg a veszprémi ÉBH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 200 ezer kilogramm súlyú vegyes papír minimum 3,6 millió forintba kerül. Nem kell zsákbamacskára licitálni, hanem a különböző hulladéklerakókban előzetesen meg is lehet tekinteni az árut.

Nem ez az első szemét-licit az NHKV életében, hiszen már legalább tavaly december óta egymást követik az árverések. Az állami kukaholding 2017. április 1-től minősíti és regisztrálja a hulladékkezelőket az országos értékesítési rendszer bevezetéséhez. "Az országos haszonanyag értékesítési rendszer célja a hulladék lerakással történő ártalmatlanításának háttérbe szorítása, lerakótól történő eltérítése" - írta korábban a kukaholding.

Hogy miért éri meg szemetet venni? A szelektíven gyűjtött és szétválogatott hulladék később gyártási alapanyagként kerülhet vissza a termelési láncba. Az így szerzett, egyszer már feldolgozott alapanyagok jellemzően jóval olcsóbbak - akár 25 százalékkal is kevesebbe kerülnek -, mint a frissen kitermelt nyersanyagok, amelyeket még finomítani kell, vagy feldolgozott állapotban kell megvenni a beszállítóktól.

Egyedül licitálnak

A Napi.hu által az NHKV oldalán átnézett árverési eredményekből kiderült, hogy egyelőre ritkák a hatalmas licit csaták a meghirdetett műanyag, üveg és papír hulladékokra. Az egyik leggyakoribb győztesnek az ARW Magyarország Kft. számít, a cég gyakorlatilag az NHKV összes árverésén sikeresen licitált üveg hulladékra, a legtöbbször pedig egyedüli licitálóként hirdették ki győztesnek. A november 5-i árverésen például 5 tételre is az ARW Magyarország tette a legnagyobb ajánlatot összesen 4,1 millió forint értékben, ebből 4 tételre nem akadt riválisa.

Az ARW-ben tavaly júliusban vásárolt 51 százalékos tulajdonrészt a francia Veolia Csoporthoz tartozó Veolia Víz Zrt. "A Dunántúlon négy korszerű hulladékkezelő üzemet működtető, évente mintegy 10 milliárd forintos forgalmat generáló ARW holding a magyarországi környezetvédelmi ipar legfontosabb szereplői közé tartozik. A cégcsoport fő profilja a műanyag, az üveg és a fém csomagolási hulladékok anyagában történő hasznosítása" - olvasható a Veolia tavalyi közleményében. Az ARW holding része ugyanis a HUKE csoport: a sárvári HUKE Kft. 4,9 milliárd forintos, a zalai HUKE Kft. pedig 3,7 milliárd forintos forgalmat bonyolított 2017-ben.

A francia Veolia egy nagyon régi, nagyon beágyazott cég Magyarországon, a kormánnyal 2013. áprilisában kötött stratégia megállapodást, akkor még Dalkia Energia Zrt-nek hívták a társaságot. A kormánnyal való jó viszonyt tükrözi az is, hogy a Veolia vásárolta meg idén januárban a meglehetősen környezetszennyező ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét, amit a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyott.

Műszaki okok miatt nem viszik el a szemet

Míg az NHKV-nek csak a hulladék árverésekből havonta akár több tízmillió forintos bevétele lehet, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak és alvállalkozóiknak napi szintű anyagi gondjaik vannak. "Tájékoztatjuk, hogy 2018. november 20-án, kedden Bátaszék város, valamint Szálka, Várdomb és Őcsény települések területén műszaki okok miatt nem történik meg a szelektív hulladék begyűjtése. A pótlásról a későbbiekben értesítést küldünk" - közölte a szekszárdi önkormányzat tulajdonában lévő Alisca Terra Kft. Tolna megyében már egy éve óriási gondot okoz a hulladék elszállítása. Az önkormányzati cég korábban a szűkös gépjárműparkkal indokolta az áldatlan állapotokat, műszaki okok miatt nem lehetett mindegyik autót hadra fogni.

A Köztisztasági Egyesülés, mint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó, vagy abban közreműködő szervezetek legrégebb óta működő szakmai érdekképviselete is folyamatosan értékeli a kialakult helyzetet. "A döntően anyagi erőforrások szűkössége miatt kialakult problémák megoldására az illetékes minisztérium részére javaslatainkat korábban megküldtük, azok értékelése folyamatban van. Annyi elmondható, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozóik számára megoldás lehet a bevételek növelése, vagy az adminisztratív és pénzügyi terheik csökkentése" - mondta a Napi.hu-nak Csepregi István. A Köztisztasági Egyesülés igazgatója szerint a munkaerőhiány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást is érinti, mindent megtesznek, hogy az ellátás így is biztosított legyen, de a szelektív hulladékok gyűjtésénél lehetnek kisebb fennakadások.