Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) október 31-i hatállyal visszavonta az Északkelet-Pest és Nógrád megye 116 településének (köztük Vác, Gödöllő, Veresegyház és Szob) szemétszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, ettől függetlenül jelenleg is ez a cég viszi el a lakosság szemetét az érintett településekről.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ugyanis szükségellátás keretében kötelezte a gödöllői központú Zöld Híd Kft-t, hogy a megszokott rendben kezdje meg a településekről a kommunális, azaz vegyesen gyűjtött hulladék elszállítását. A szolgáltatás anyagi fedezetét a katasztrófavédelem biztosítja. A nem rendszeres hulladékszállítás szabályairól szóló kormányrendelet szerint pedig "a katasztrófavédelmi szerv szükségellátás körében folytatott tevékenysége hulladékgazdálkodási engedélyhez nem kötött tevékenység". Vagyis a Zöld Híd engedélyét ugyan visszavonta az állami NHKV - mert a cég tevékenysége nem felel meg az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben foglalt céloknak -, ellenben a szintén állami OKF a Zöld Híd Kft-t kötelezi arra, hogy engedély nélkül is vigye el a szemet.

A kérdés az, hogy meddig? Az OKF mindössze arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a szükségellátás időtartama visszavonásig érvényes. Ez lehet egy hét, egy hónap vagy akár egy év is. Gémesi György, Gödöllő polgármestere lapunknak annyit mondott, úgy kalkulál, hogy legalább egy hónapig érvényben marad a szükségellátás, ameddig biztosan a Zöld Híd feladata lesz a szemétszállítás.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a cégnek a kukásautók üzemeltetéséhez kezelőt is kell biztosítania. "A szakmai menedzsment, valamint a Zöld Híd több száz dolgozója is kiáll a döntéshozói jogokat gyakorló Gémesi György társulási elnök mellett, aki 12 éve, megbízási díj nélkül végzi munkáját és biztosítja a szervezet teljes körű szakmai autonómiáját és politikai befolyástól mentes tevékenységét" - közölte a céget tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Önkormányzati Társulás. Ha a Zöld Híd munkatársai nem végeznék el a munkát, akkor a kormányrendelet szerint közfoglalkoztatottaknak kellene a helyükre lépniük.

Mozgósíthatják a lakosságot

Végső esetben a kukásautók kezelésére pedig ideiglenes polgári védelmi szolgálatot rendelhetnek el. Ez a lakosságot jelenti. Olyan káresemény kapcsán lehet mozgósítani a lakosokat, amit a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezetek nem tudnak felszámolni segítség nélkül. A polgármester rendelheti el a polgári védelmi szervezet mozgósítását, állampolgári feladat lehet például a homokzsákpakolás, törmelékhordás, de a kormányrendelet szerint akár a kukásautó kezelése is.

A pénzt keresi a fideszes képviselő

Vécsey László országgyűlési képviselő szerint Gémesi György, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke, illetve a Zöld Híd Nonprofit Kft. vezetése nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött úgy, hogy felfüggeszti a szemétszállítást 116 Pest és Nógrád megyei településen.

A kormánypárti politikus Gödöllőn tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a vezetők döntésükkel egészségügyi szükséghelyzetet idéztek elő a 300 ezer embernek otthont adó területen.
A politikai motiváció ugyanis, annál is inkább nyilvánvaló, mert az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudják látni a feladatukat.
Amennyiben új vezetést választ délutáni ülésén a Zöld Híd tulajdonosi testülete, a regionális hulladékgazdálkodási társulás, az új vezetésnek visszamenőleg meg kell vizsgálnia a társaság gazdálkodását.
Ki kell deríteni, hová lett az a pénz, amit a Zöld Híd "folyamatosan megkapott a működésére" az államtól és az önkormányzatoktól.

Jó hír viszont, hogy a munkavállalót a kiképzés, a gyakorlat és ideiglenes polgári védelmi szolgálat idejére - ez maximum 15 nap lehet - a munkavégzés alól fel kell menteni és távolléti díj is jár neki. Nem kell hosszú hónapokra laktanyába vonulni és ott alapkiképzésen részt venni, a felkészítés legfeljebb csupán évi 40 óra elméleti felkészítés és maximum 72 óra gyakorlati képzés lehet.

Politikai játszma

Bár a Belügyminisztérium szerint Gémesi György és a Zöld Híd politikai játszmába kezdett, ennek ellenére október 31-én 26,4 milliárd forintot csoportosított át a kormány hulladékgazdálkodásra. A kukakáosz valódi oka ugyanis az, hogy az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató nem kapta meg eddigi munkája fedezetét sem a kukaholdingként emlegetett NHKV-től, amely fennállásának rövid időszaka alatt több 10 milliárd forintra rúgó tartozáshegyet hozott össze. Szintén súlyos gond, hogy a csaknem 1 milliárdos költség ellenére a mai napig nem működik az NHKV számlázási rendszere és az elszámolásokat nyilvántartó szoftvere. Emiatt pedig Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel történt megállapodásnak része az is, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) márciustól újra visszaveszi a számlázást a kukaholdingtól.