Szemétkáosz lehet a fővárosban

Ha Budapest vezetése nem tud megegyezni a kormánnyal az úgynevezett kukaholding által visszatartott pénzek sorsáról, fennakadások lesznek a fővárosi szemétszállításban – állítja a közterület-fenntartó.
Rácz Gergő, 2020. január 9. csütörtök, 07:32
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. nem teheti meg, hogy nem adja vissza a budapestieknek az általuk befizetett hulladékgazdálkodási díjat - mondta az Inforádiónak Mártha Imre, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke.

Ez nemcsak fővárosi ügy, hanem az ország összes hulladékgazdálkodási cégét érinti, vidéken is. Korábban a rendszer úgy működött, hogy a hulladékgazdálkodási cég kiszámlázta az ügyfeleinek a szolgáltatási díjakat, amit azok befizettek, és a beérkező összegből a cég gazdálkodott. Azután létrejött a köznyelvbe kukaholdingként bevonult, állami tulajdonú Nemzeti Hulladékkezelő Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. (NHKV), amely a miatta módosított törvény szerint a szolgáltatók helyett számláz az ügyfeleknek.

Az ügyfél fizet a kukaholdingnak, ami általában jóval később, általában negyed-fél évvel később utalja ezt az összeget - vagy valamilyen módosított részét - a szolgáltató cég, jelen esetben az FKF Zrt. felé. Ez egyrészt zavaros, másrészt nagy késéseket okoz, ráadásul elválasztja az ügyfelet a szolgáltatótól, sokkal nehezebb számonkérni és behajtani. És ezeknél is nagyobb probléma, hogy a kukaholding néhány hete arról küldött értesítést, az eddigi megállapodástól eltérően a beszedett pénzt már nem is fogja teljes összegben továbbutalni az FKF-nek, hanem különböző dolgokat levon belőle, és a levonás akár a pénz egyharmadát is kiteheti"

A probléma Mártha szerint abból adódik, hogy a fővárosiaktól beszedett évi mintegy 31 milliárd forintnyi hulladékgazdálkodási árbevételt az NHKV nem akarja teljes mértékben odaadni az FKF-nek, hanem ebből nagy összeget von le a közterület-fenntartó által nem ismert célokra.

Az FKF szerint a kukaholding a törvényi szabályozásra hivatkozik, ami viszont véleményük szerint elég zavaros, mert ad bizonyos jogosítványokat a kukaholdingnak, de ezzel együtt az FKF csak azt szeretné, hogy az ne történjen meg, hogy az általuk elvégzett munka után járó összeg ne jusson el hozzájuk, hanem számukra ismeretlen célokra elfolyjon. Mártha Imre hangúlyozta, hogy a rendszer a Tarlós István vezette időszakban is levonás nélkül működött, szeretnék, ha továbbra is változatlan formában történne az átutalás.

Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalni fog a kormánnyal, erről kedd este számolt be a közösségi oldalán. Az FKF Zrt. egy "szenvedő alany" ebben az ügyben, tenni semmit sem tud azon kívül, hogy eddig tárgyalt, és most jelzi a problémát, hiszen a kukaholding egy állami szervezet.

Az FKF Zrt. jelenleg jogilag nem tud kilépni a kukaholdingból, de "vizsgálat tárgyát képezi, lehet-e olyan jogszerű megoldás, ami a kilépéshez vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.01.09 20:50

@Fricibacsi3: Csak pár megjegyzés a magas röptű hozzászólásodhoz. ** Inkább bezárták a kórházakat lásd OPNI**. Nem dózerolták le. Tíz év alatt nem volt annyi pénz, hogy felújítsák, és újra nyissák? Bezzeg a Grand Hotel Tokaj pályázaton 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott, és ne beszéljünk a magán kastélyok, vendégházak felújításáról, építéséről közpénzből.
**2019. JÚNIUS 7.A kormány lehívja a kínai hitelt, hogy Mészáros Lőrinc nekiláthasson a Budapest-Belgrád vasútvonalnak **. A hitel felét visszafizetjük a kínaiaknak, a másik felét kifizetjük Mészárosnak, aztán az egész kölcsönt visszafizetjük adóból. Pazar.
**SZJA nem 15% volt mint most, hanem 36%**. Az SZJA soha nem volt 36 %. Volt egy 0-s, sáv, egy közép, és csak az afölötti összeg adózott 36 %-kal, de ők is kapták a 0-s sávot is. Ezt a minden alapot nélkülöző 36 %-ot el kéne felejteni már.
Most adnak hitelt az oroszok, a kínaiak, és a sok ellenőrizetlen letelepedési kötvényes, akiknek sokkal többet kell visszafizetni, mint amennyit hoztak az államnak, mert komoly összeget nyeltek le a megfelelő ember által kijelölt közvetítők. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2020.01.09 18:27

@Fricibacsi3: kiciocó bértolltroll vagy, ugye? :D még az agyhalott nertársaid is nyerítve röhögnek azon, h az nhkv lopóholding kapcsán a ballibsi szó jut eszedbe :D
Ja, megvan! Te az udvari bolond vagy... kiraktak az udvarra, mert bent már fojtogatta őket a hülyeséged... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2020.01.09 12:28

@nemhiszem: kis javítás lemaradt a pénznem:
10 éve az adósság 75 389 M? volt 2016 -ban (ez az utolsó ksh-s adat ) 84 447 m?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2020.01.09 11:36

@Fricibacsi3:
A kórházakat kár volt felhoznod, ilyen szar állapotban nem volt még az eü ebben megegyezhetünk! Azt bírod mondani hogy vettünk 9 mentőhelikoptert mialatt felépült 17 stadion? :))) faszán priorizáltok, apuka bányája az első meg a haver cége mi?
Államadósság mihez képest nőtt? ne fárassz a százalékokkal légyszíves, hisz a GDP nem az állam bevétele nem a gdp-ből törleszt :) Nézzük nominálisan, hisz az az alma alma összehasonlítás: 10 éve az adósság 75 389 M ? volt 2016 -ban (ez az utolsó ksh-s adat ) 84 447 m? -- mindeközben az euró a forinttal szemben 260 ról 330 ra erősödött. Holazanyádban látod a csökkenést????
Tavaly az állam kibocsátott több mint 1000 mrd értékű államkötvényt - infláción felüli kamatozással. Te azt hova sorolod? :) Az nem növeli az államadósságot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.01.09 11:12

@nemhiszem:
Stadion sajnos nem, meg kórházak meg kórház felújítások sem
Sőt teljes mentő park lecserélése és 9 mentőhelikopter vétele sem.

Inkább bezárták a kórházakat lásd OPNI, pécsi tüdőszanatórium stb

Államadósság 53%-ról 83%-ra nőtt
Munkanélküliség 11,8% csúcsra nőtt 2010-ben
Gáz, villany távfűtés ára 300%-kal emelkedett 2002-2010 között
SZJA nem 15% volt mint most, hanem 36%

2008-ban 6 év kormányzás után, EU 1000 Milliárdos támogatások mellett csődbe ment az ország. Az IMF gigahitelek felvételével lett kimentve az ország, mert már senki nem adott hitelt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html