Jó és rossz hír is érkezett a szennyvíz-vizsgálatokból

A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyiségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, azonban országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ
Szász Péter, 2020. október 20. kedd, 16:20
Fotó: Getty Images

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe - írja a hatóság.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszám-emelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

A járványhelyzet változatlanul fennáll, ezért annak érdekében, hogy megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását, továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat - hívják fel a figyelmet.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ovodas, 2020.10.20 17:22

Akkor ne forgassátok vissza az ivóvíz hálózatba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.10.20 16:44

Ha novemberben komolyabb járványügyi korlátozások lesznek akkor 150 alatt tartható a napi halálozás..
ha nem lesz semmi akkor Januárraszépen felfut napi 500 ra is a halálozás ( persze mind krónikus több betegségen szenvedő stb stb.. ,omdja majd Cecilia)..

Egyébként nem Én találom ki a számokat..

https://covid19.healthdata.org/hungary?view=daily-deaths&tab=trend

Mindenesetre tényleg ne tervezzél télire siutat , Orbánnak mindig bejönnek a jóslatai..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html