A kormány a környezetvédelem oldalán áll és "más szennyeséből" sem kér, ezért úgy döntött, a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek, ezért nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára - közölte a miniszter.

Az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálatát megkezdik.

A miniszter szerint a tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség, de a magyar hatóságok az engedélyek kiadásakor szabhatnak olyan feltételeket, amelyek lehetetlenné teszik a szennyvíziszap behozatalát.

Indoklásként elmondta, a szennyvíziszapnak a környezetre a szükségesnél nagyobb mértékben káros hatása is lehet, ráadásul olyan szaggal jár, amelyet a magyar választópolgárok nem kívánnak elviselni.

A hatóságok folyamatosan vizsgálják, hogy az eddigi behozatal az engedélyek szerint történt-e - mondta az MTI szerint Gulyás Gergely.

Tavaly több mint 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítottak Horvátországról Magyarországra. A szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkező bűzös masszát közúton utaztatták Székesfehérvárra. A több mint kétezer kamionnyi szállítmányt a város szélén, egy lerakóhelyként használt régi agyagbányában helyezték el - írta meg korábban a 24.hu.