Most ne legyen gyomorvérzése a Szent Margit Kórházban!

Miután nincs gasztroenterológus az óbudai Szent Margit Kórházban, a főigazgató augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendelt el, hogy az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket el tudják látni - írja az Index.
Szász Péter, 2019. augusztus 6. kedd, 07:17
Fotó: Getty Images

Ugyan a kórháznak alapesetben nem feladata a súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, de felmerülhetnek ilyen problémák a már bent fekvő betegeknél is - olvasható a portálon, amelynek birtokába jutott egy főigazgatói körlevél.

Ebben az esetben

  • a főigazgató irányításával készenléti ügyeletet szerveztek kórházi orvosok és külső, vállalkozó orvosok bevonásával, bár egyes napokon ez sem biztosítható.
  • Ha egy betegnél felmerül az akut gyomor- vagy bélvérzés gyanúja, és a beteg szállítható állapotban van, őt át kell küldeni a Honvédkórházba.
  • Ha a vérzés olyan súlyos, hogy a  beteget nem lehet átvinni a másik kórházba, a kezelőorvosnak illetve az ügyeletes orvosnak kell gondoskodni a stabil életfunkciók fenntartásáról.
  • Ha sebészeti beavatkozásra van szükség, értesíteni kell a sebészeti osztályt.
  • Ha sikerül stabilizálni a beteg állapotát, őt is át kell szállítani a Honvédkórházba.
  • Ha a vérzés megszüntetésére a beteg állapota miatt már csak a Szent Margit Kórházban oldható meg, hívni kell a belgyógyászati szakorvosi ügyeletest, akinek gondoskodnia kell az akut gasztrointesztinális vérzést elhárítani képest szakorvos haladéktalan behívásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK