Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,5 százalékkal, az év első öt hónapjában 1,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - jelentette a KSH. Áprilisban 2,7 százalék volt az év/év mínusz, aminél nagyobb ütemű zsugorodásra utoljára 2010 júniusában volt példa, de a mostanihoz hasonló - 2,6 százalékos - mínusz következett be 2011 májusában is.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012 májusában 668 milliárd forint, az év első öt hónapjában 3103 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,4 százalékkal növekedett, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 0,6, az üzemanyag-kiskereskedelem 0,3 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene májusban kis mértékben, 0,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest, összességében az év első öt hónapjában viszont
0,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene májusban 4,9 százalékkal, az év első öt hónapjában 1,7 százalékkal csökkent. Májusban a legnagyobb mértékű (12,2 százalékos) visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletek forgalmában jelentkezett. Az előző évinél kisebb volumenű forgalom volt még az iparcikk jellegű vegyes-, a textil-ruházati és lábbeli-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a könyv-, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben. Ugyanakkor - a forgalom egészét tekintve kisebb súlyú csoportok közül - a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése májusban folytatódott, valamint az illatszer-, és a használtcikk-üzletek értékesítési volumene is tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítése - a magas üzemanyagárak mellett - továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakitól. Májusban az eladások 3,4 százalékkal, az első öt hónapban 3,1 százalékkal csökkentek.

Forrás: KSH