A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 2012-ben ellenőrizte, szabályosan fogadják-e el a Széchenyi pihenő (Szép) kártyát az utazási irodák. A vizsgálat feltárt szabálytalanságokat is, például előfordult, hogy egy utazásszervező külföldi utat értékesített Szép kártyával - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján a szabályozás változott 2012. november 25-től: egyértelműbbé vált, hogy a szolgáltatások közvetítése (így például a szálláshely-közvetítés) nem fizethető a kártyával, valamint a nem rendeltetésszerű kártyaelfogadás szigorúbban van szankcionálva. Így azóta az MKEH a kártyát szabálytalanul elfogadó szolgáltatót 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja, ismételt jogsértés esetén pedig akár 1 millió forint is lehet a bírság összege, továbbá a kibocsátók kötelesek felbontani a szolgáltatóval kötött szerződésüket.

Sok pénz ragadt volna be

A miniszter arra is kitért, hogy a kormány 2012. december 30-i hatállyal úgy módosította a Szép kártyáról szóló 55/2011-es rendeletet, hogy a kártyán lévő utalványok csak a juttatást követő második év május 31-én járjanak le. Ezzel 5 hónappal tolódott ki a felhasználási időt, lehetőséget adva arra, hogy a munkavállalók az első évben, 2011-ben kapott juttatásukat még a 2013-as év turisztikai előszezonjában is elkölthessék. Matolcsy szerint ez a döntés előnyös a kártyatulajdonosoknak és a turisztikai vállalkozásoknak egyaránt. A hosszabbításra azért volt szükség, mert múlt év végi információs hajrá ellenére az eredetileg 2012 végén lejáró, fel nem használt maradvány értéke a 2012. november 26-án 348,6 millió forint volt, majd két hét alatt csupán 65,6 millióval, 283 millió forintra csökkent.

A rendeletmódosítás szabályozza azt a kérdést is, hogy mi történik a maradványösszeggel: a lejárt utalványok ellenértékét a kibocsátók kötelesek visszautalni a munkáltatóknak a lejáratot követő hónap (június) végéig. Csak akkor marad a pénz a kibocsátóknál, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, vagyis a lejárt utalványok ellenértékét nem lehet visszautalni - írta Matolcsy. Az eredeti szabályozás szerint a fel nem használt elektronikus utalványok lejártnak minősülnek, amelyek ellenértékét az intézménynek nem kellett volna sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak visszafizetni.

Már a 72 milliárdot közelíti a feltöltés

A kártya forgalmának aktuális aggregált adatait az NGM - a kibocsátók adatszolgáltatása alapján - minden hónapban közzéteszi a honlapján. A legutóbbi, január 15-ei frissítés szerint 18,9 ezer magyarországi munkáltató 71,7 milliárd forint értékben adott juttatást dolgozóiknak Szép-kártyán tavaly december végéig, ebből a kártyatulajdonosok 44,0 milliárd forintot használtak fel. A múlt év végéig a munkaadók igényelt kártyák száma pedig meghaladta a 768 ezret, amelyek mellé 17,7 ezer társkártyát is kértek (ebből a szolgáltatók 765,3 ezret adtak eddig ki).

A kártyákkal jelenleg 39,7 ezer helyen lehetett fizetni (a júliusi adatok szerint 32,4 ezer helyen fogadták el). A szálláshely alszámlára csaknem 17,8 milliárd forintot töltöttek fel december végéig, amelyből 10,1 milliárd forintot használtak fel a kártyatulajdonosok, a vendéglátási "zsebbe" 43,2 milliárd fizettek be a munkáltatók, ebből 28,8 milliárdot elköltöttek a kedvezményezettek, míg a szabadidő alszámlára került 10,7 milliárdból 5,15 milliárd forint fogyott.