Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árindex a tavalyi 0,4 százalék után 2017-ben 2 százalék fölé kerülhet, idén éves átlagban 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet - mondta Trippon Mariann az MTI tudósítása szerint. A béremelések hatása még nem teljesen jelent meg az árakban, az élelmiszer és az üzemanyag árak a vártnál alacsonyabbak és az importált termékek áralakulása miatt sincs inflációs nyomás.

A magyar makrogazdasági mutatók jól alakultak az elmúlt időszakban, szép képet mutatnak a növekedési kilátások, a világgazdasági környezet is kedvező, emiatt az Magyar Nemzeti Bank tovább lazított monetáris kondícióin, és idén is a nem konvencionális intézkedésekre helyezi a hangsúlyt.

Az alapkamat 0,9 százalékon marad hosszabb távon, de a már egyébként is negatív overnight (O/N), azaz egynapos jegybanki betéti kamat mínusz 0,15 százalékra csökkent. Részben ennek köszönhető, illetve a 3 hónapos betétben elhelyezhető összeg minimálisra szorításának, hogy a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) és a diszkontkincstárjegy hozamok közel vannak a nullához - közölte az elemző.

A következő időszakban a forint árfolyama az euróval szemben várhatóan a 305-315 forintos sávban mozog majd.

A beruházások is kedvezően alakulnak, a lakosság elkezdte lakásvásárlásra, illetve lakások felújítására fordítani megtakarításait - mondta a vezető elemző.

A piacok számára komoly bizonytalanságot hordoz, hogy miként alakul az Egyesült Államok fiskális és kereskedelmi politikája, meddig tart és végül milyen eredménnyel zárul a brexit előkészítése, valamint az, hogy elmélyülhet-e az Észak-Koreával kialakult konfliktus - számolt be a CIB előrejelzéséről az MTI.

A kép forrása: Pixabay