A részletes adatok szerint az államháztartás központi alrendszere az idei első kilenc hónapban 1496,5 milliárd forint deficittel zárt.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1542,9 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 24,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 22 milliárd forintos többletet mutattak.

A végleges számok megegyeztek az előzetes adatokkal.

Az idei első kilenc hónapban az egész évre előirányzott hiány 110 százaléka teljesült.

A PM közleménye kiemelte: a gazdaság teljesítményének eredményeként emelkedő költségvetési bevételek változatlanul biztosítják az államháztartás stabilitását, az év egészére nézve a kormány továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol. A magyar gazdaság kiegyensúlyozott és dinamikus növekedési pályán van, amit egyértelműen bizonyít, hogy az idei második negyedévben 4,9 százalékkal bővült a magyar GDP - hangsúlyozták.

Ennek nyomán 2018 első kilenc hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 377,9 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 77,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból származó bevételek 188,5 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 205,3 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának adatait.

A bevételi oldalról a PM kiemeli, hogy 2018 szeptemberében 157,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel mintegy 341 milliárd forintra emelkedett az első kilenc havi uniós bevétel összege. Az év hátralévő részében több százmilliárd forint várható Brüsszelből.

A központi alrendszer január-szeptemberi 13 865,6 milliárd forint bevételei az előző év azonos időszakához képest 858,6 milliárd forinttal, 6,6 százalékkal voltak magasabbak.

A főbb bevételek közül a társasági adóból az év első kilenc hónapjában 135,5 milliárd forint érkezett a büdzsébe, ami az előző év azonos időszakától 206,0 milliárd forintos elmaradás. A bázisévhez viszonyítva az elmaradást egyrészt a 2017. évi adóelőleg-kiegészítést érintő rendelkezések 2018 januárjára történő jelentős áthúzódása magyarázza.

Idén szeptember végéig az általános forgalmi adóból 2859,0 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételnél 377,9 milliárd forinttal magasabb. Az idei év első kilenc hónapjában mind a befizetések, mind a kiutalások magasabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. A befizetések kiemelkedően, 552,8 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi szeptember végi összeget. A bevétel alakulását befolyásolta, hogy egyaránt nőtt a belföldi, az import és a dohánytermékek utáni áfabevétel.

A jövedéki adóból származó bevétel az idei év első kilenc hónapjában 820,9 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 77,3 milliárd forinttal magasabb.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első kilenc hónapjában 1607,2 milliárd forint volt, ami 188,5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérés oka, hogy a magasabb bérkiáramlás miatt nőtt az szja-befizetés. A pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel szeptember végéig 172,9 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 11,6 milliárd forinttal magasabb.

A központi alrendszer január-szeptemberi 15 362,1 milliárd forint kiadásai 1118,8 milliárd forinttal, 7,9 százalékkal voltak nagyobbak, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az idei év első kilenc hónapjában 132,7 milliárd forintot tettek ki, ami 10,5 milliárd forinttal volt magasabb a korábbi év azonos időszakának adatánál. A családi támogatásokra idén az év első kilenc hónapjában összesen 303,3 milliárd forintot fordítottak, amely a 2017. évi szeptember végi kiadásoktól 2,7 százalékkal maradt el.

A nettó kamatkiadás 573,7 milliárd forint volt az idei első kilenc hónapban, ami 111,3 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Fotó: Marton Szilvia/Napi.hu