Az Európai Uniónak április végén elküldött konvergenciaprogram szerint a magyar kormány 2014-re a bruttó hazai termék (GDP) 2,3 százalékos növekedésére számít, egybehangzóan az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésével.

A legutóbbi, első negyedéves GDP-adat alapján azonban az NGM már jelezte: Magyarország 2014-es növekedése 0,3-0,6 százalékpont feletti mértékben is meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a GDP 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal bővült.

A Fitch Ratings - amely pénteken megerősítette Magyarország bóvli államadós-osztályzatát - az eddigi 1,8 százalékról 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát.

Londoni elemzők 2,8-3 százalékos idei magyar GDP bővülést várnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénteken kiadott éves országjelentésében megállapította, hogy a magyar gazdaság kikerült a 2012-es recesszióból és főleg a kormányzati beruházásnak, fogyasztásnak és nettó exportnak köszönhetően tavaly 1,1 százalékos növekedést produkált. Továbbra is jelentős kockázatot jelent azonban a bizonytalan globális környezet, a még mindig magas államadósság, a nagy finanszírozási igény és a külföldi finanszírozásra való széleskörű támaszkodás.

Az IMF szakértői által összeállított és az igazgatótanács által jóváhagyott jelentés 2014-ben 2, az ezt követő két évben egyaránt 1,7 százalékos növekedéssel számol. A jelentés hangsúlyozza a makrogazdasági irányvonalak újrakalibrálásának szükségességét és ambiciózus strukturális reformokat sürget a középtávú növekedési kilátások javításáért.