BUX
41002

Szeptemberben megfordulhat a világ Simorék körül

Az elemzők szerint a szeptemberben publikálandó inflációs jelentés tartalmazhat majd olyan új megállapításokat a kamatot illetően, ami részben megváltozhatja a monetáris tanács viselkedését.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 17:26

Nem okozott meglepetést az MNB keddi döntése - mondták egységesen piaci elemzők. Annak ellenére, hogy az infláció elmaradt a várakozásoktól, javultak az inflációs kilátások, a vártnál rosszabb lett a növekedés és beépült egy 25-50 bázispontos kamatcsökkentési várakozás a következő 6 hónapra, az MNB nem tudta méréskelni az alapkamatot - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Júniusban publikálta utoljára az MNB az inflációs jelentését, azóta az abban tett megállapításokat "ismételgetik" - fogalmazott a szakértő. Meglepő, hogy azóta nem változtattak az álláspontjukon, ezért ebből a szemőpontból fontos lesz, mit mondanak a szeptemberi előrejelzésben.

Vélhetően az arról fog szólni, hogy a korábban vártnál hamarabb elérhető a pont minap újra megerősített három százalékos inflációs célszint, ami megalapozhatná a gyorsabb kamatvágást, de ennek ellenére mégsem valószínű, hogy sor kerülne az enyhítésre az eurózónás adósságválság miatt. A legvalószínűbb - véli az elemző -, hogy megváltozik a közlemény kulcsmondata, ami a kamatpályára tesz utalást. Az inflációs cél 2012 vége előtt teljesülhet, ami lehetővé tenné a monetáris kondíciók enyhítését, ám ez nagyban függ az eurózóna válságának megoldására tett erőfeszítésektől - ilyen, vagy ehhez hasonló mondatot képzel el a Takarékbank elemzője. A szakértő leghamarabb a jövő év második felében számít kamatvágásra.

Samu János, a Concode elemzője is egyetért azzal, hogy a következő hónapban előrehozhatja a jegybanki stáb az inflációs cél teljesülésére adott előrejelzését, ám a sok bizonytalanság miatt nem várható egy "derült égből villámcsapás" szerű kamatcsökkenés. Inkább próbálják majd folyamatosan "lejjebb beszélni" a piacot, és a ha a feltételek is a kívánalmaknak megfelelően alakulnak, akkor elképzelhető egy vágás, akár már az év utolsó negyedévében - tette hozzá a szakértő.