Szeptemberben meglódult a magyar ipar

2014 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá - közölte részletes szeptemberi adatait a KSH.
Napi.hu, 2014. november 12. szerda, 09:07

A munkanaphatástól megtisztított index 5,2 százalékkal emelkedett. A termelés az év első kilenc hónapjában 8,6 százalék magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben 2,7 százalékkal nőtt - írja közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari export az év első kilenc hónapjában 11,1 százalékkal, szeptemberben 8,0 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele szeptemberben 14 százalékkal emelkedett.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kormány folytatja az újraiparosítást
Az augusztusi, átmeneti nyári gyárleállások okozta mérsékeltebb teljesítmény után idén szeptemberben a várakozásoknak megfelelően ismét kiemelkedő mértékben, 7,6 százalékkal bővült Magyarország ipari termelése - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az ipar egészséges szerkezetű növekedését számos tényező mutatja: a bővülést mind az export, mind a belső eladás támogatta, a feldolgozóipar tizenhárom alágából tizenkettőben is teljesítménybővülést mértek, továbbá az év első kilenc hónapjában az ország minden régiójában nőtt a termelés.
Szeptemberben sorozatban tizenharmadik hónapja nő az ipari termelés teljesítménye, ami nemcsak a hazai export növekedéséhez, hanem új munkahelyek, új beruházások létrehozásához is hozzájárul - véli az NGM.
Az ipar teljesítménye nagymértékben támogatja a gazdasági növekedést, ezért a kormány célja, hogy a következő években tovább erősítse Magyarországon az ipari termelést, és aktív iparpolitikával, az újraiparosítás folytatásával támogassa a magyar gazdaság jó teljesítményét - írta a szaktárca.

Az ipar hazai eladásai január-szeptemberben 1,5, szeptemberben 2,0 százalékkal nőttek 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi értékesítése szeptemberben 6,0 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 7,9, a csekély súlyú bányászaté 22,1 százalékkal emelkedett 2013 azonos hónapjához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása gyakorlatilag az előző év szeptemberének szintjén maradt (+0,2 százalék).

Szeptemberben a feldolgozóipar alágai közül csupán egyben regisztráltak termeléscsökkenést, a többi alágban 1,5 és 21,4 százalék közötti volumenbővülés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 16 százalékkal emelkedett. Az alág 97,5 százalékátát kitevő közúti jármű gyártása ágazatához tartozó minden szakágazatban jelentős növekedést mértünk.

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelésből több mint 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,8 százalékkal nőtt. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, híradás-technikai berendezés gyártásában jelentős visszaesést (15,1 százalék), míg a nagyobbik, elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában kiugró növekedést (39,1 százalék) regisztráltak.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3%-kal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában folytatódott a növekedés, aminek a termelése az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21,4 százalékkal bővült, az export felfutásának eredményeként.

Két havi visszaesés után bővülést (20,9 százalék) regisztráltak a vegyi anyag, termék gyártásában is. Átlag alatti növekedést mértek három közepes súlyú alágban: a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (4,5 százalék), a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék (3,9 százalék), valamint a gép, gépi berendezés gyártásában (1,5%). Az alágak közül egyedül a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól: a 12,7 százalékos visszaesésben az előző évi szeptember magas termelési szintje is szerepet játszott.

2014 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 8,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 12,9, az új exportrendelések 8,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 17,2 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit.

2014 első kilenc hónapjában - 2013 azonos időszakához viszonyítva - az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,4 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január-szeptemberében Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést Nyugat-Dunántúlon (18,3 százalék) regisztráltak, míg a többi régióban 2,9 és 17,5 százalék közötti növekedést mértek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.11.12 12:44

@unortodox: " .,tőkét-hitelt jó kamatra -piacot ...,mert másképpen nem lesz igazi fejlődés "

Véleményed szerint a mindenható állam hogyan tud piacot szerezni?
Előírják, hogy pl. ablakot csak magyar kisvállalkozótól lehet venni?
A piacot barátom kemény sziszifuszi munkával lehet csak meggyőzni egy egy termék vagy szolgáltatás kiválóságáról. Ez úgy nem megy, hogy az állam majd segít, mert pl. perceken belül feljelentenek az EU-ban tiltott támogatásért.

A magyar kisvállalkozó majd tudomásul veszi, hogy még sokáig nem fog úgy élni, mint a hasonszőrű EU-beli társa. Majd 20 év múlva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.12 12:36

@Kotkodus: a kérdés marad, hogy ezen beruházások egyszeri és tartósan pénznyelő kormány-beruházásoknak köszönhetőek (stadionok, vasút, stb.), avagy a növekedést és az eredményességet tartósan fenntartó és várhatóan hasonló ütemben folytatódó piaci beruházásoknak?..


..jogos ...a magyar -családi-kkv-nak kellene most már lehetőséget adni..,tőkét-hitelt jó kamatra -piacot ...,mert másképpen nem lesz igazi fejlődés ....,akkor mindenki elmegy innen ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.12 12:08

@unortodox: van amikor egyetértünk unortodox...

ez valóban jó hír.

sőt, 2014-ben a beruházások is viszonylag kedvezően alakultak.

a kérdés marad, hogy ezen beruházások egyszeri és tartósan pénznyelő kormány-beruházásoknak köszönhetőek (stadionok, vasút, stb.), avagy a növekedést és az eredményességet tartósan fenntartó és várhatóan hasonló ütemben folytatódó piaci beruházásoknak?

és sajnos semmi jele annak, hogy az utóbbi lenne.

és továbbra is hiányolom az állami megrendelésekből multi-milliárdossá lett igaz "nemzetiek" beruházásait, új munkahely-teremtéseit... te esetleg tudsz ilyet mondani? :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.12 11:55

..vannak jó ,és rossz dolgok ..,ez jó ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.11.12 11:53

@Fricibacsi2: Az nem az....azok az autók, amik átmennek azon a hídon, amely alatt alszol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html