Eredetileg a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszere - a fűtési szezonra tekintettel - áprilisig 30-áig működött volna, de a kormány a lakossági szociális biztonsága érdekében az augusztus 31-ig történő meghosszabbítás mellett döntött - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.

Szeptembertől új támogatási forma, a lakásfenntartási támogatás váltja fel az eddigi támogatást. Azok számára, akik eddig jogosultak voltak a gáz- és távhőár-támogatásra, augusztus végéig automatikusan, külön kérelem benyújtása nélkül, változatlan feltételek mellett kifizetik a támogatást, új igények benyújtására azonban már nincs lehetőség.

A változatlan rászorultsági feltételek azt jelentik, hogy támogatásban azok a háztartások részesülhetnek, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz a 71 250 forintot.

A kormány 2011. január 1-jén új gázárszabályozást léptetett életbe, valamint hatósági árszabályozást vezetett be a távhő esetében is.