Szeptemberre kiderül, milyen állapotban van Paks

Az uniós kritériumok megismerését követően a lehető leghamarabb elindul a paksi atomerőmű tesztelése, amely szeptember végére fejeződhet be - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.
Leszák Tamás, 2011. május 3. kedd, 17:08
Fotó: Napi.hu

A magyar hatóságok az EU-s kritériumok megállapítását követően haladéktalanul elindítják a paksi atomerőmű tesztelését, amely a remények szerint szeptember 30-ig be is fejeződhet - jelentette ki Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a gödöllői sajtótájékoztatóján. A tárcavezető szerint minden készen áll a teszt elindításához. A keddi gödöllői tanácskozáson nem kerültek szóba az atomerőművi stressztesztek részletei és a paksi atomerőmű sem - tette hozzá a miniszter. A teszt az Országos Atomenergia Hivatallal, valamint a Magyar Villamos Művekkel együttműködve valósul majd meg, Fellegi megfogalmazása szerint a minisztérium "biztos az eredményekben".

Az EU a tagállamokban található mind a 143 atomerőművet ellenőrizni fogja, a közös kritériumok a jövő hétre alakulnak majd ki (amelyeket ekkor nyilvánosságra is hoznak), a tesztek pedig a júniust követő 6 hónapban zajlanak le - tette hozzá Günther Oettinger energiaügyi biztos. Az eredményekről szóló részletes jelentés decemberben kerülhet majd az Európai Tanács elé. A paksi atomerőmű tesztelése nyilvános lesz - amennyire ez nemzetbiztonsági szempontból lehetséges - hangsúlyozta Fellegi, aki szerint a közös feltételek mentén a legszigorúbb követelményeket kell alkalmazni, illetve célnak nevezte a stresszteszt minél hamarabbi lefolytatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK