Szeptembertől adómentes a minimálbér

A mai kormányülésen született döntés szerint szeptembertől 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazottak bére, s adómentes lesz a minimálbér. Júliusban a nyugdíjasok hozzájutnak az egyszeri kiegészítéshez. A kormány több, az Orbán-kabinet utolsó napjaiban hozott intézkedést is felülvizsgál, amelynek eredménye a döntések visszavonása is lehet. Az MFB-nél és az Országimázs Központnál azonnali hatállyal vizsgálat indul.
Diószegi József, 2002. május 31. péntek, 15:08

Szeptembertől 50 százalékos béremelésben részesülnek a közalkalmazottak, a körülbelül 600 ezer főt érintő döntés éves pénzügyi kihatása 350 milliárd forint. (Ez az idén - mivel csak az utolsó hónapokra vonatkozik - természetesen lényegesen kevesebb.) Fedezetét a kormányzat a piacról kívánja finanszírozni, ám ennél többet nem árult el Medgyessy Péter miniszterelnök, az új kormány első ülését követő sajtótájékoztatón. A későbbiekben a gazdasági növekedés lesz a forrása a béremelésnek. Döntés született arról is, hogy - szintén szeptembertől - adómentessé válik a minimálbér.

A kormány úgy határozott, hogy júliusban egyszeri nyugdíjkiegészítésben részesülnek az érintettek, amelynek költségvetési kihatása 52 milliárd forint. Ennek fedezetét a központi költségvetés tervezett módosításával kívánják előteremteni.

Az Orbán-kormány több, az utóbbi időszakban hozott döntését fogja felülvizsgálni az új kabinet, a felülvizsgálat eredménye lehet az állami földek eladásával kapcsolatos döntés, az orosz államadósság végleges rendezését érintő intézkedés, illetve a Magyar Televízió és a Magyar Rádió, összesen 14 milliárdos hitelfelvételéhez társuló garancia visszavonása.

Ezek mellett a kormány úgy döntött, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hogy azonnali hatállyal vizsgálatot kezd a Magyar Fejlesztési Banknál és az általa tulajdonolt cégeknél, illetve az Országimázs Központnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK