Szeptembertől fontos változás jön - erre figyel a hatóság

Szeptember 1-től új uniós szabályozást kell alkalmazni a vegyi anyagok forgalmazására. Eszerint a jellemzően kártevő élőlények ellen használt biocid termékek közül csak azokat lehet forgalmazni, amelyek hatóanyagának szállítója szerepel egy, az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által összeállított listán. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) becslése szerint közel ezer vállalkozást érint a jogszabály, akiket most arra kérnek, jelezzék a hatóság számára, hogy milyen biocid termékeket forgalmaznak - közöle a szervezet.
Napi.hu, 2015. július 7. kedd, 14:33
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság 2003-ban kezdte meg azt a felülvizsgálati programot melynek célja, hogy meghatározzák: a biocid hatóanyagok megfelelnek-e a biztonságos felhasználás követelményeinek. A folyamat újabb állomásához érkezik 2015. szeptember 1-jén. Ettől az időponttól kezdve ugyanis csak olyan biocid termékek hozhatók forgalomba, amelyek szállítója (vagy a hatóanyag szállítója) szerepel az ECHA listáján. A rendelkezés minden forgalomban lévő biocid termékre vonatkozik, függetlenül attól, hogy a benne lévő hatóanyagot mikor hagyták jóvá. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásnak, azonnali hatállyal ki kell vonni a forgalomból.

A módosítás hatályba lépését követően az ÁNTSZ ellenőrzési akciót indít, előtte azonban együttműködésre kéri az érintetteket. Az Európai Bizottság kidolgozott egy olyan formanyomtatványt, amelyen a forgalmazók nyilatkozhatnak arról, hogy az általuk árusított termékek megfelelnek-e a fenti előírásoknak. Az ellenőrzéseket megelőző kockázatértékelés során a hatóság jogkövető magatartást feltételez azokról a vállalkozásokról, amelyek benyújtják a nyilatkozatot. Kisebb eséllyel számíthatnak tehát vizsgálatra azok a cégek, amelyek eleget tesznek az ÁNTSZ kérésének - olvasható a közleményben.

Az áruházaktól, boltoktól a hatóság nem vár nyilatkozatot. Számukra is fontos azonban tudni, hogy csak olyan terméket tehetnek a polcra, amelyet a magyarországi forgalomba hozó a szabályoknak megfelelően bejelentett. A formanyomtatvány az ÁNTSZ honlapján érhető el. Szeptembertől ugyanitt fellelhető lesz az érvényes bejelentéssel rendelkező biocid termékek és forgalmazóik listája. Az anyag- és termékszállítók listája az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) honlapján található meg. A kitöltött formanyomtatvány szkennelt példányát a vállalkozások 2015. augusztus 24-ig küldhetik meg a biocid.authority@oth.antsz.hu címre.

HOZZÁSZÓLÁSOK