Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Fertő-tó térségében élénkül meg a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán +1 és -3 fok között alakul.

Kontinensünk északnyugati részén, a Kelet-európai-síkság déli területe fölött, valamint a Földközi-tenger nyugati medencéje térségében ciklonok okoznak felhős, több helyen csapadékos időt.

Északnyugaton és keleten havazik, a mediterrán térségben pedig az eső a jellemző. Ugyanakkor Nyugat-, Közép-, valamint Délkelet-Európa fölött anticiklon helyezkedik el. Területén többfelé borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő, szitálás, ónos szitálás, hószállingózás egyaránt előfordul.

A Balkán- és a Pireneusi-félsziget fölött azonban kevesebb a felhő, arrafelé hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nagy részén -5 és +5 fok között változik, ennél azonban jóval hidegebb van az Ural előterében, ahol -28 és -36 fok között alakul a hőmérséklet. Enyhébb idő nyugaton és délen van, ott a kora délutáni órákra általában 8, 17 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence térségében nem várható időjárás-változás.