Más témájú sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva a bizottsági illetékes leszögezte: a szokásos heti ülésre a testület előtt már ismeretes lesz a múlt hónapban megküldött magyar válaszok értékelése.

"Szerdán fog döntést hozni a bizottság arról, mit tegyen a magyar kormány válaszait követően. Addigra a bizottság már ismerni fogja a jogi szolgálat elemzését" - fogalmazott a luxemburgi biztos.

Az Európai Bizottság még januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak.

A kormány szóvivői akkor jelezték azt is: "az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít".

Újabb eljárások indulhatnak

A magyar válaszról egyebek között ismeretessé vált, hogy egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, más pontokon viszont a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.

Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője hétfőn úgy vélte, könnyen elképzelhető, hogy egy-két ügyben "újabb fázisba" lépteti a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a szóvivő azt mondta: a magyar kormány úgy látja, hogy a kötelezettségszegési eljárások egy részét már most le lehet majd zárni, ugyanis megállapodásra tud jutni az Európai Bizottsággal. "Egy-két ügyben pedig könnyen elképzelhető, hogy a bizottság majd egy újabb fázisba lépteti az eljárást, hiszen nem tudunk megegyezni, megállapodni, vagy az érveinket nem fogadják el" - közölte.

Sürgős jelleggel elemez Brüsszel

A brüsszeli bizottság a válaszok fogadását még februárban nyugtázó közleményben jelezte, hogy - bár konkrét határidő nem köti - "sürgős jelleggel" fogja elemezni a válaszokat. Az elemzésben azt vizsgálják, Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a kifogásolt területeken.

Az eljárások közül a bírák nyugdíjazására és az adatvédelmi biztosra vonatkozó Reding tárcáját közvetlenül érinti, de a biztos most még nem jelezte, milyen értékelést javasol a testületnek a magyar válaszok alapján.

A bizottság az eljárások indításával egy időben közelebbi tájékoztatást kért a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban is. A kormány erre is megadta a válaszokat, és bizottsági források szerint ezeknek a feleleteknek az értékelése is napirenden lesz szerdán.

Szintén nem az eljárások keretében, de azokhoz időzítve további információkat kért Neelie Kroes informatikai biztos is a médiatörvénnyel kapcsolatban; a magyar kormány ezeket is igyekezett megválaszolni.

Bizottsági forrásból az MTI szerdán úgy értesült, hogy a testületnél a magyar válaszok alapján az egyes eljárásoknál különböző döntésekre számítanak, azaz lesz, ahol a procedúra várhatóan nem folytatódik, és lesz olyan eljárás, amelynél a testület még kiegészítő információkat kér, vagy akár tovább is lép. "Van olyan probléma, amelynél a bizottságnak még mindig komoly fenntartásai vannak" - jelezte egy forrás.

Ahol a bizottság a továbblépést választaná, ott úgynevezett indoklással ellátott véleményt kell küldenie a kormánynak.