Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bérek számottevő emelése miatt a tervbe vetthez képest nagyobb mértékben nőhetnek jövőre a nyugdíjak, a számítások ez ügyben már elkészültek, a nyugdíjemelésről a szerdai ülésén dönthet a kormány - fejtette ki a lapnak a miniszter.

A múlt csütörtökön aláírt megállapodás szerint jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, a munkáltatók öt százalékpontos tehercsökkentéssel számolhatnak.  2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik, és további két százalékponttal mérséklődik az elvonás. Az egyezség a következő négy évre újabb béremelést és újabb közteherenyhítést ír elő.  Jövőre a mostani 10 és 19 százalék helyett minden idehaza működő társaságnak kilencszázalékos adót kell a nyeresége után befizetnie.

A lépéssel első ránézésre úgy tűnhet, hogy az állam kockázatot vállal, de az elérhető előnyök több területen is ellensúlyozhatják az államháztartás kiadásait. A bérek emelkedése feljebb lökheti az adóbevételeket, mivel a családok többet költhetnek. A növekvő forgalom pedig a közkassza mellett a gazdaságnak is segíthet - magyarázta Varga, hozzátéve, hogy a bérfelzárkózás folyamatával hosszabb ideig számolhatnak a munkavállalók.