Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán hozza nyilvánosságra a KSH a július-szeptemberi időszak foglalkoztatottsági és munkanélküliségi mutatóit. Az egy hónappal korábbi időszakban, június-augusztusban 7,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 2,3 százalékponttal csökkent. Augusztus végén 401,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 18,4 százalékos mérséklődést jelent 2013 augusztusához képest. A foglalkoztatottak száma 4,5 százalékkal, 177 ezerrel nőtt egy év alatt, június-augusztusban átlagosan 4 millió 158 ezer volt. Elemzők arra számítanak, hogy a szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedik, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

Szintén szerdán közli a statisztikai hivatal második becslés alapján az augusztusi kiskereskedelmi forgalom számait. A hónap elején közölt első becslés szerint augusztusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazítatlan mutató pedig 2,0 százalékos növekedést jelzett. Éves szinten csökkent az élelmiszerkereslet, ugyanakkor jelentősen nőtt a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma és megélénkült az üzemanyag-fogyasztás is. Szakértők szerint az élénkülő belső kereslet a következő években az egyik legfontosabb hajtóereje lehet a GDP növekedésének.

Pénteken ismerhetjük meg a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi részletes adatait. A hónap elején közölte a KSH az erre vonatkozó első becslését, amely szerint augusztusban visszaesett az export és az import is: a kivitel euróban számolt 4,1 százalékkal, az import 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A havi külkereskedelmi mérleg 270 millió eurós aktívumot mutatott, míg a nyolc havi mérlegtöbblet 4,035 milliárd euró volt. A külkereskedelmi aktivitás hirtelen esése a nyár utolsó hónapjában összefüggött az Audi ideiglenes gyárleállásával. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a behozatal egy ideje jobban nő mint az export, így a következő hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi mérleg többlete.

Ugyancsak pénteken közli a szeptemberi ipari termelői árak statisztikáját a KSH. Az előző hónapban, augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek.