Szereti a magyar, ha vetítenek neki

Óriási tempóban nőnek a Magyarországon filmgyártásra költött összegek: két év alatt két és félszeresére, tizenkét év alatt hússzorosára nőtt a mozi- és tévéprodukciók előállításából befolyt pénz. A magyarok a korábbinál többet járnak moziba.
Komócsin Sándor, 2017. május 3. szerda, 09:31
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évben 125,5 milliárd forintot, egy évvel korábban 72 milliárd forintot költöttek Magyarországon tévé- és mozifilmek gyártására - írta a Világgazdaság. Ez brutális fejlődés 2014-hez képest, amikor 56,4 milliárd forint volt a filmgyártás bevétele. Összességében 2004 óta hússzorosára ugrott az ágazat bevétele

Tavaly 299, tavalyelőtt 239 film gyártását végezték részben vagy teljesen Magyarországon. Ebbe a moziprodukciókon kívül a természetfilmek és a dokumentumfilmek is beletartoznak. A tavaly itt készült filmek közül kiemelkedik az amerikai Szárnyas fejvadász (Harrison Forddal) amelynek gyártási költsége 28,5 milliárd forint. A hazai csúcstartó a Viszkis 1,7 milliárddal.

A magyar nézők újra felfedezték a mozit - legalábbis erre utal, hogy a mozik tavaly a korábbinál jobb kihasználtsággal működtek. A bruttó jegyárbevétel 13 százalékkal, közel 20 milliárd forintra emelkedett, miközben az 1347 forintos átlagos jegyár csak 10 forinttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK