Szereti a málnát? Rossz hírünk van

Bár a magyar málna íze kitűnő, mégis egyre kevesebben, egyre kisebb termőterületen foglalkoznak ezzel a gyümölccsel. A néhány évvel ezelőtti 25 ezer tonnás termés mára ezer tonnára apadt - idézi a Magyar Gyümölcs Szövetség elnökének Magyar Hírlapbeli megszólalását az MTI.
Szepesi Anita, 2017. június 19. hétfő, 09:53
Fotó: Napi.hu

Csizmadia György elmondta: pár száz hektáron mintegy száz termelő foglalkozik csupán málnával Magyarországon, a nagy mennyiségű ipari málnatermesztés már a múlté, a termelők friss áruként a helyi piacokon értékesítik a gyümölcsöt. Ha két-három hektáron foglalkoznak málnával, az már nagy területnek számít.

Míg húsz-huszonöt éve több mint 25 ezer tonna málna termett meg évente, például a Dunakanyarban, a Mátra déli lejtőin, addig az idén legfeljebb ezer tonnát szüretelnek.

Az elnök hangsúlyozta: a málna ápolása és szedése nagyon kézimunka-igényes. Egyrészt munkaerőhiány van az ágazatban, másrészt a dolgozók munkabére egyre nagyobb arányt hasít ki az áru árából. Óránként három-négy kiló málnát lehet leszedni, ezerkétszáz forintos órabérért, tehát csak a szedési költség három-négyszáz forint kilogrammonként. Lengyelországban már gépesítették a munkálatokat, kombájnok takarítják be a termést.

Csizmadia György felhívta a figyelmet arra, hogy már Németországban vagy Ausztriában is a helyi piacon értékesítik a gyümölcsöt, kilóját hat-nyolc euróért.

HOZZÁSZÓLÁSOK