Szereti a szilvát? Akkor erről tudnia kell

Az idén várhatóan mintegy 62 ezer tonna szilva terem Magyarországon, ez az 1990-es évek eleji mennyiség fele-harmada - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 5. kedd, 13:23
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi években 45-70 ezer tonna közötti volt a szilvatermés.

Az országban jelenleg 6600 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés, emellett a szilva kedvelt házi kerti gyümölcs is. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1530 hektár), Bács-Kiskun (1513 hektár) és Pest megye (1067 hektár), emellett nagyobb termőterületek vannak Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Az agrárkamara kiemelte, hogy a jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente. A Magyarországra - jellemzően szezonon kívül - importált friss szilva mennyisége elhanyagolható, mintegy 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiségeket vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportálja Magyarország. Belföldön az egy főre eső átlagos szilvafogyasztás 1,3 kilogramm körül van.

A piaci szereplők szerint külföldön sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura annál, mint amit a termelés jelenleg képes kielégíteni. A magyarországi szilvaültetvények nagy része ugyanis elöregedett, sok helyütt nincs öntözés, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány - hívta fel a figyelmet a NAK.

Mindez magyarázza azt is, hogy a termésmennyiség nagyobb része ipari feldolgozásra kerül.

A kamara szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, és az ipari célú ültetvényeknél is megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon rentábilisak lehessenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hun Atilla, 2017.09.05 14:04

A minőségi magyar mezőgazdasági termékek mind-mind exportra mennek.
Magyar ember nem eszik belőle.
A maradék, minőségtelen marad idehaza.
Mivel így hiány keletkezik többe kerül idehaza mint a nyugatra vitt minőségi termék.
Ennyire egyszerű!
Így lesz a minőségi szabolcsi alma Münchenben 1.2 euro ameddig a Nyugati Sparban 1.100 ft/kg.
Erre támad a szlovák állam, hogy kettős mérce van az élelmiszerek minőségében.
Tévednek! Nem kettős, hanem a piaci viszonyoknak megfelelően végtelen.
Ha a keleti régiónak el lehet adni a minőségtelen Milkát többért miért vigyenek minőségit olcsóbban?!!!
Kereslet-kínálat.
Ne vegyél magyar Milkát!
Egy fél év és jobbat hoznak mint a svájciaknak. Ennyire egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html