A szilva hazánkban alapvető gyümölcsnek számít, évszázadok óta termesztjük és a legváltozatosabb formákban használjuk fel, a szilvapálinkától a lekváron át a szilvás gombócig.

Alapfajta volt a Besztercei szilva, amelynek apró, de kiváló ízű gyümölcse a tradicionális termékek, például szatmári szilvapálinka alapanyaga. Sajnos vírusérzékenysége miatt kiszorult az árutermesztésből, helyét a betegségeknek ellenállóbb, stabilan termő, nagy szemű fajták vették át, például a C. Lepotica, Stanley, Bluefre. Házikertben viszont lehet a kissé igényesebb vagy nehezebben termeszthető, de finom ízű fajtákkal próbálkozni, például Tuleu Gras, Debreceni muskotály - írja a Nébih.

Ha piacon vesszük a szilvát, akkor figyeljünk az érettségre, a héj hamvassága miatt nehéz a félérett, még kissé zöld gyümölcsöket észrevenni. Az éretlen szilva nem fog utólag beérni, legfeljebb kissé puhább lesz, de az íze nem javul. Figyeljünk arra is, hogy a szilva jól fejlett, egészséges legyen, a torz alak, mézgacsepp, rátapadt levél nem jó jel, fertőzésre, károsítóra utalhat. A friss, egészséges szilvát hűtőben kb. egy hétig, minőségromlás nélkül tárolhatjuk.

Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.

Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertben megtermelt zöldség, gyümölcs permetezését követően is ügyelni kell! Az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb dolgozzuk fel. Ha mégis tárolni kell, a zöldségek, gyümölcsök számára a 10-15 °C az ideális. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használjunk a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, melyek az ép darabokra is rákerülnek.