Életveszélyes állapotot idézhet elő, és a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás is a kockázatok között szerepel. Egy ital fogyasztása nem jelenthet katasztrófát, de az ilyen termékek rendszeres fogyasztása elviselhetetlen terhet jelent a szervezet számára - írta a focus.pl nyomán a Magyarmezőgazdaság.hu.

Egy csésze kávé körülbelül 100 milligramm (mg) koffeint tartalmaz, míg az energiaitalok 80-90 mg-ot, tehát a koffeintartalmuk szinte azonos. Az elemzést készítők szerint a titok az ivás sebességéből ered. Bár bizonyos típusú italok hasonló koffeinszinttel rendelkeznek, de a kávé forró és lassan isszák, ez pedig teljesen más, mint egy konzervdoboznyi ital elfogyasztása pillanatok alatt - olvasható a tanulmányban.

A szervezet koffeinszintje a hirtelen ivást követően rendkívül gyorsan növekszik, ami szélsőséges esetben szívrohamot is okozhat. Veszélyforrás az is, hogy míg a kávét a gyerekek nem isszák, élénkítő italokat már a 10-12 évesek is gyakran fogyasztanak, a fiatal szervezetre pedig hatványozottabban jelentkezik a negatív hatása.

Mivel az energiaitaloknak vízhajtó hatása van, a túlzott fogyasztása kiszáradáshoz vezet. Emiatt kifejezetten tilos fogyasztani alkohollal együtt, valamint sportolás vagy napozás közben.

Az EU sok országában felhívják a figyelmet a súlyos kockázatokra például a máj, a vesék, és az emésztőrendszer károsodásának lehetőségére. Új-Zélandban és Írországban készült tanulmányok egymástól függetlenül 20 egészségügyi komplikációt sorolnak fel, hozzáteszik, hogy a hosszú távú hatásai még fel sem mérhetők. Franciaországban az ilyen italok értékesítésének tilalmát egyszer már bevezették, ám ez a gyártók erőteljes ellenállását váltotta ki, panaszt tettek az Európai Bizottságnál, végül a tilalmat visszavonták.