Szereti az epret? - Ezt jó, ha tudja

Csökken az eper termelése az egyik híres magyar termőterületen, Csökölyön, akik ezzel foglalkoznak, igen szerény munkadíjért dolgoznak szüret idején látástól vakulásig.
Komócsin Sándor, 2018. május 8. kedd, 09:28
Fotó: Pixabay

Az elmúlt évtizedben talán, ha két esztendő akadt, amikor a tervezett mennyiséget tudták szüretelni a híres csökölyi eperföldeken - írja a Népszava. A fagy, a viharok és a májusi jégesők sokszor átírták a terveket. Ugyanakkor a mostani nagy melegben túl gyorsan érik a gyümölcs, nincs ideje megnőni a szemeknek.

Ezért egy szabvány, hatkilós ládába darabra sokkal több kerül, ami persze mennyiségileg veszteség. És az epresek szerint minden forintnak helye van, hiszen a gyümölcs nemcsak munka-, de pénzigényes is.

A fóliás epret, ha első szezonos, februárban kell palántázni. Egy palánta, fajtától függően 40-70 forint, egy hektárra kimegy belőlük vagy ötvenezer, ami 2-3,5 millió forint. Utána folyamatosan gyomlálni és permetezni kell, az utóbbi két hónapon át hetente kétszer esedékes, alkalmanként 30-40 ezer forint, ami megint szűk egymillió forint. Közben levelezni és locsolni is kell, a szabadföldit az érés előtt két-háromnaponta ismét vegyszerezni.

Egy átlagos, fél-kéthektáros földterületen ehhez persze nem elég a család, munkásokat kell felvenni, akik 800-1000 forintot kapnak órabérként. Mostanában azonban munkaerőhiánnyal küszködnek a faluban.

A kereskedők jelenleg hétezer forintot adnak egy hatkilós ládáért, vagyis úgy 1150 forintra jön ki kilója. A piacon pedig most még elkérnek érte kilónként 2500-3000 forintot.

Csökölyön régebben szinte minden háznál foglalkoztak eperrel, ma már csak a falu harmadában. Az áruért kapott pénz nagyjából a fele a haszon, már, ha a befektetett munkát nem számolják. Persze nem is szabad: ha visszaosztja az ember munkaórára, elszégyelli magát, mennyiért dolgozott.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK